Dešifrovana „španska verzija” koronavirusa

© AP Photo / Manu FernandezKoronavirus u Španiji
Koronavirus u Španiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Genom koronavirusa, koji je dešifrovan u Španiji, primetno se razlikuje od genoma u kineskom gradu Vuhanu, odakle je i krenula epidemija KOVID-19, izjavio je saradnik Katedre za genetiku Univerziteta u Valensiji Fernando Gonzales.
„Genom virusa nastavlja da mutira. U našem slučaju, uzorci iz Valensije razlikuju se od virusa iz Vuhana. U jednom slučaju je razlika u šest, a u drugom u devet mutacija. Ovo je normalno, jer su se skoro svi virusi koji su sekvencionisani pre ovoga, razlikovali od originala. Genom izdvojen u Brazilu je sadržao 16 mutacija”, izjavio je Gonzales.

Španski stručnjak je još pojasnio da mutacija genoma virusa pomaže u praćenju putanje njegovog širenja u različitim zemljama.

U ponedeljak su mediji objavili da je dešifrovana „španska verzija” koronavirusa. Sekvencionisanje su izvršili stručnjaci s Univerziteta u Valensiji. Uzorci virusnog materijala su bili uzeti od troje prvih pacijenata s koronavirusnom infekcijom u Valensiji. U ovom gradu na istoku Španije bio je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa van granica Azije.

CC0 / Unsplash / Mapa širenja koronavirusa
Dešifrovana „španska verzija” koronavirusa - Sputnik Srbija
Mapa širenja koronavirusa

Za sada se smatra da se u Španiji širi jedna vrsta koronavirusa, uvezena iz Italije. Predstojeće dešifrovanje genoma virusa iz drugih žarišta epidemije u Španiji pomoći će da se potvrdi ili opovrgne ova teorija.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima Univerziteta „Džon Hopkins“ u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 183 hiljade ljudi, većina se oporavila, a više od sedam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala