Vlada Rusije objavila plan za podršku ekonomiji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vlade Ruske Federacije
Zgrada Vlade Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Rusije naložila je da se razradi spisak mera za podršku ekonomiji usred širenja koronavirusa, na osnovu plana koji je već napravljen.

Odluka o realizaciji mera biće doneta nakon njihove razrade.

Vlada razmatra mogućnost uvođenja avansnog plaćanja za obavezna plaćanja, penzije i druga socijalna davanja.

Razmatra se i o mogućnosti uvođenja poreskih odmora za turističku i vazduhoplovnu industriju, kvartalnog grejs-perioda za mala i srednja preduzeća, kao i uspostavljanja nulte uvozne carine na lekove.

Premijer Rusije Mihail Mišustin pre početka zasedanja Vlade Rusije - Sputnik Srbija
Rusija formira savet za borbu protiv koronavirusa

Vlada, takođe, prati situaciju na tržištu rada u regionima. Naloženo je da se u budžetu rezervišu sredstava za subjekte Federacije za novčane naknade nezaposlenima.

Koronavirus bi mogao da se prizna za višu silu prilikom izvršavanja državnih ugovora.

Na spisku mera nalazi se i stavka o povećanju raspodele kredita subjektima koji realizuju „regionalne planove za osiguravanje održivog ekonomskog razvoja i socijalne stabilnosti“.

Osim toga, vlada radi na merama kojima bi se obezbedila potrebna količina sredstava za individualnu zaštitu i materijala za proizvodnju test-sistema za koronavirusnu infekciju.

U Rusiji bi se mogli zabraniti događaji u kojima učestvuje više od hiljadu ljudi, uključujući međunarodna sportska takmičenja.

Takođe, vlada bi mogla da produži školski raspust.

Najavljene mere vlade

Premijer Rusije Mihail Mišustin predložio je mere za stabilno funkcionisanje ekonomije u uslovima širenja koronavirusa.

Mišustin je na zasedanju koordinacionog saveta za borbu protiv širenja koronavirusa naredio da se do 18. marta pripremi plan prioritetnih akcija, uključujući:

— mere za podršku trgovini koje omogućavaju formiranje pouzdanih zaliha osnovnih proizvoda, izdavanje preferencijalnih kredita trgovinskim preduzećima;

— podrška određenim granama industrije koje su se našle u teškoj situaciji zbog širenja zaraze, kao i malih i srednjih preduzeća; 

— postavljanje regulatornih organa kako bi pomagali preduzećima da rade.

Mišustin je istakao da borba protiv pandemije nije samo zadatak vladinih agencija, već i čitavog društva, uključujući odgovornog biznisa. Premijer je pozvao velike korporacije da koriste sve resurse za borbu protiv pandemije.

Onlajn upozorenja i plaćeno bolovanje

Vlasti će uskoro uspostaviti sistem za uzbunjivanje građana preko interneta, uključujući i putem društvenih mreža, naglasio je premijer.

„Takođe ćemo pokrenuti jedinstvenu telefonsku liniju, objavljivati najaktuelnije informacije o zemlji, za svaki region: o broju obolelih, o onima koji su ozdravili“, rekao je on.

Osim toga, Rusija je odlučila da zatvori granicu sa Belorusijom. Ranije su slične mere preduzete prema zemljama Evropske unije, Norveške, Švajcarske, Kine, Južne Koreje i Irana. Vlada je obustavila ulazak stranaca preko granice sa Poljskom, Norveškom i zatvorila železnički saobraćaj sa Letonijom, Moldavijom, Ukrajinom, Češkom, Francuskom, Nemačkom, Italijom i Mongolijom.

Prema Mišustinovim rečima, moguće je korišćenje rezervi u iznosu od 300 milijardi rubalja za pokrivanje prioritetnih troškova.  

„Očigledno je da su prioritetni zadaci u zdravstvenom sektoru. Naređujem da se obezbedi posebna procedura za plaćanje bolovanja za one koji su u karantinu, kao i da se zaposlenima u medicinskim ustanovama vezanim za prevenciju koronavirusa isplate dodatne stimulacije“, precizirao je on.

„Budite proaktivni“

Premijer je naveo da će vlasti nastaviti da budu proaktivne u cilju sprečavanja širenja zaraze u zemlji. Mišustin je dodao da se sva trenutna ograničenja čine svesno kako bi se izbegle oštrije mere ubuduće.

„Molim vas da pomažete i štitite jedni druge. Uveren sam da će nam odgovoran odnos prema svom zdravlju, zajedno sa merama koje država sada preduzima, omogućiti da brzo stabilizujemo situaciju“, naglasio je šef vlade.

On je uverio da vlasti ništa ne kriju, već apsolutno otvoreno govore o tome šta se dešava, kakve su prognoze, sa kojim se poteškoćama susreću i koji su pozitivni rezultati postignuti u borbi protiv širenja zarazne bolesti.

Pandemija koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog koronavirusa KOVID-19 za pandemiju.

U više od 140 zemalja sveta do sada je zaraženo više od 170 hiljada ljudi, više od 77 hiljada ljudi je ozdravilo, a preko 6.500 osoba je umrlo.

U Evropi je na prvom mestu po broju zaraženih Italija: tamo je registrovano više od 24.000 zaraženih, dok je 1.809 osoba umrlo.

Koronavirus je izazvao kolaps na svetskim berzama. Azijske berze zatvorile su se padom akcija od 10 odsto, dok su akcije na evropskim berzama pale za 8-9 odsto. Trgovci strahuju da mere preduzete širom sveta neće moći da spreče recesiju svetske ekonomije zbog koronavirusa.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji novog koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala