U Bugarskoj priveden britanski student za lažne informacije o koronavirusu

CC BY 3.0 / Wikipedia / Vasil.Kuzov / Medicinski univerzitet u bugarskom Plovdivu
Medicinski univerzitet u bugarskom Plovdivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Student Medicinskog univerziteta u bugarskom Plovdivu priveden je nakon što je podelio informacije o navodno više od sto zaraženih koronavirusom i prikrivanje tih podataka, javio je Bugarski nacionalni radio (BNR) pozivajući se na oblasnu upravu Ministarstva unutrašnjih poslova u Plovdivu.

„Lažna je informacija da u jednoj od obrazovnih ustanova ima više od stotinu obolelih od koronavirusa, a vlasti to kriju“, saopštila je uprava plovdivskog MUP-a.

Kako je saopštila Bugarska nacionalna televizija, mladić ima 22 godine, rođen je u Bangladešu i ima britansko državljanstvo. Student je informacije o obolelima koji imaju koronavirus širio na jednoj društvenoj mreži. On je, prema njegovim rečima, za to čuo na sastanku rukovodstva obrazovne ustanove.

Univerzitet je demantovao ove informacije.

Mladić je pritvoren na 24 sata, a tokom pretresa u njegovoj kući pronađena je i mala količina narkotika.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Bugarske Mladena Marinova, u vezi sa širenjem koronavirusa bilo je slučajeva i telefonskih prevara, kada zločinci koriste ovu bolest kao izgovor i iznuđuju novac od korisnika navodno za lekove rođacima.

„Nastala situacija je idealno okruženje za prevarante... Ovo je stara šema koju smo otkrili zajedno sa tužilaštvom: čovek ima člana porodice kojem treba lek za koronavirus. Ili kome treba novac za lečenje u bolnici. Ili se (prevaranti) predstavljaju kao zaposleni u regionalnoj zdravstvenoj inspekciji i govore da je potrebna dezinfekcija kuće“, objasnio je ministar.

Prema najnovijim informacijama broj zaraženih novim koronavirusom KOVID-19 u Bugarskoj dostigao je 52, od kojih su dve osobe umrle.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala