Ruska prestonica u pripravnosti: Zatvaraju se škole, svi iz EU i SAD u samoizolaciji

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaStrani turisti nose maske u parku u Moskvi
Strani turisti nose maske u parku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da će građani koji budu dolazili u Moskvu iz EU, SAD i Velike Britanije imati obavezu da provedu 14 dana u samoizolaciji.

Sobjanin je takođe najavio da se u Moskvi zbog koronavirusa od 21. marta do 12. aprila zatvaraju opšeobrazovne ustanove, sportske škole i ustanove dodatnog orbazovanja.

„Od 21. marta do 12. aprila 2020. državne opšteobrazovne škole, sportske škole i ustanove dodatnog obrazovanja biće zatvorene“, rekao je Sobjanin.

On je istakao da će, na zahtev roditelja, u školama biti organizovane male dežurne grupe (najviše 12 osoba) za učenike od 1. do 4. razreda, uz strogo poštovanje sanitarnih mera.

Sobjanin je takođe uveo zabranu održavanja bilo koje vrste uličnih događaja do 10. aprila, a maksimalni broj učesnika na događajima u zatvorenim prostorijama ograničen je na 50 ljudi.

U Rusiji se dnevno proizvede 100.000 testova

Vicepremijerka Rusije Tatjana Golikova je navela da se u Rusiji dnevno proizvede do 100.000 testova za dijagnostikovanje virusa korone. Ona je dodala da je u planu da se poveća broj testiranih osoba.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija u Moskvi
Ruska prestonica u pripravnosti: Zatvaraju se škole, svi iz EU i SAD u samoizolaciji - Sputnik Srbija
Laboratorija u Moskvi

„Za dan se u Rusiji proizvede ukupno 100.000 testova za koronavirus. Trenutno je napravljeno oko 710.000 testova, a u ruske oblasti je isporučeno 427.000, dok će još 282.000 biti poslato danas i sutra“, saopštila je Golikova.

Ona je istakla da je u zemlji do sada na koronavirus testirano više od 104.000 ljudi.

„Prošle subote smo u celoj zemlji testirali 33.000 ljudi, i planiramo da višestruko povećamo taj broj“, istakla je Golikova.

Ona je takođe naložila ruskoj službi „Rospotrebnadzor“ da isporuči testove za koronavirus laboratorijama širom Rusije.

Na taj način će svi stanovnici Rusije moći da provere da li su zaraženi koronavirusom.

Prema njenim rečima, u svim medicinskim ustanovama Rusije napravljene su dvonedeljne zalihe lekova za pacijente s virusom korone, dok je oko 6.000 stručnjaka za zarazne bolesti i skoro 2.000 pulmologa spremno da pruži medicinsku pomoć obolelima.

U Rusiji su do sada zabeležena 93 slučaja obolelih od virusa korone. Od toga, u 86 slučajeva zaraženi su ljudi koji su imali kontakt s nekim iz inostranstva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala