Rusija: Venecuela poseduje dovoljne količine ruske vojne tehnike

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaGlavni grad Venecuele, Karakas
Glavni grad Venecuele, Karakas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Venecuela nije tražila od Rusije dodatnu vojnu tehniku, jer već poseduje dovoljne količine, izjavio je ambasador Rusije u Venecueli Sergej Melik-Bagdasaros.

Ruski zvaničnik je naglasio da ruski vojni stručnjaci nastavljaju da rade u toj zemlji na održavanju već isporučene ruske vojne tehnike po pozivu zvaničnih venecuelanskih vlasti i sporazuma iz 2001. godine.

„Potrebno je održavati vojnu tehniku koja je ranije bila isporučena Venecueli, a time se, upravo, bave naši stručnjaci. Ako bude nekih novih ugovora, njih će najaviti sami potpisnici tih ugovora”, istakao je Sergej Melik-Bagdasaros.

Ruski ambasador u Venecueli je takođe negirao da je Moskva dobila zvaničan zahtev od opozicionog venecuelanskog lidera Huana Gvaida da učestvuje u procesu „obnove demokratije” u toj zemlji.

„Ne, zvanični zahtev po ovom pitanju nismo dobili. Pre godinu dana Huan Gvaido je bio predsednik Nacionalne skupštine Venecuele (u skladu s tamošnjom praksom, predsednik tog državnog tela bira se na godinu dana) i on je, očigledno, mislio da je to dovoljno da se u takvim uslovima proglasi za privremenog vršioca dužnosti predsednika države. Danas, posle godinu dana, predsednik Nacionalne skupštine je neko drugi, a Gvaido je samo običan poslanik”, izjavio je ruski diplomata.

Situacija u Venecueli

Početkom 2019. godine u Venecueli su počeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura. Od tada se Huan Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine koju kontroliše opozicija, dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara. Gvaido je, svojevremeno, izjavio da venecuelanska opozicija želi da se Kina i Rusija uključe u proces obnavljanja demokratije u toj zemlji.

Gvaida podržavaju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj, Peru, Gruzija, Albanija i brojne druge zemlje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Aktuelnog lidera Venecuele podržavaju Rusija, Meksiko, Kina, Turska i Indonezija. U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala