Posle koronavirusa ništa neće biti kao ranije

© REUTERS / Remo Casilli Pogled na napušteni Trg Svetog Petra u Vatikanu
Pogled na napušteni Trg Svetog Petra u Vatikanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Italije spremna je da, ukoliko bude potrebno, ponovo interveniše, jer mere koje su do sada odobrene nisu dovoljne za podršku kompanijama i domaćinstvima ugroženim usljed širenja zaraze koronavirusom, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte.

On je u intervjuu za dnevni list "Corriere della Sera" upozorio da će šteta koju nanosi pandemija biti ozbiljna i rasprostranjena i da će biti potreban "stvaran plan rekonstrukcije".

"Nakon koronavirusa ništa neće biti kao ranije. Moraćemo da sednemo i prepravimo pravila trgovine i slobodnog tržišta", rekao je Konte.

Italija je, posle Kine, najugroženija zemlja u svetu kada se radi o širenju zaraze, koja se počela širiti krajem prošle godine i koja za sada ne pokazuje znakove usporavanja, prenosi portal Kliks.

Vlada Italije planira da pruži ekonomsku podršku u vrednosti od oko 25 milijardi evra, a danas će biti održan sastanak kabineta italijanskog premijera, na kojem se očekuje da se usvoje nove mere podrške kompanijama i porodicama.

Epidemija još nije dostigla vrhunac

Konte je naglasio da Italija reaguje pravilima koja će omogućiti italijanskoj ekonomiji da se suoči s troškovima vanredne situacije.

Prema rečima italijanskog premijera, nisu planirana daljnja ograničenja u Italiji, ali je važno da se poštuju ona koja su već uvedena.

Vlasti Italije su prošle nedelje uvele restrikcije, kao što su zatvaranje škola, prodavnica i sportskih događaja, kao i naređenje stanovništvu da ostane kod kuće.

Konte je napomenuo da su naučnici rekli da širenje zaraze nije dostiglo vrhunac i da bi narednih nekoliko nedelja moglo biti najrizičnije, kao i da je neophodna maksimalna predostrožnost.

U Italiji je usled širenja pandemije do juče preminulo 1.809 ljudi, a zaraženo je ukupno 24.747 ljudi.

Pročitajte još:

-Objašnjeno zašto je u Italiji eksplodirala epidemija

-U žarištu epidemije u Italiji više nema mesta u salama za reanimaciju, nedostaju i respiratori

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala