Oštre mere u regionu: Ko namerno širi zarazu - 15 godina zatvora

© AP Photo / Darko BandicSlovenački policajci
Slovenački policajci - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sloveniji, u kojoj su 253 osobe zaražene koronavirusom, uvode se oštre mere, pa tako svaki ugostitelj, trgovac ili neki drugi pojedinac koji prekrši pravila i proširi bolest, može da dobije osam godina zatvora. Ukoliko je pojedinac namerno proširio zarazu, mogao bi da se suoči sa kaznom od 15 godina zatvora, ukoliko dođe i do smrtnog slučaja.

Kako se navodi u članu 177 slovenačkog krivičnog zakonika, koji se odnosi na prenošenje zaraznih bolesti, "ko ne poštuje propise kojima nadležni organ određuje inspekciju, dezinfekciju pacijenata i bilo koje druge mere za kontrolu ili sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kažnjava se novčano ili zatvorom do jedne godine".

Ukoliko je došlo do smrti jedne ili više osoba, zatvorske kazne su rigoroznije, a advokat Marko Makuc kaže da se u tom slučaju radi o zločinu protiv života i tela, ali napominje da se počiniocem krivičnog dela smatra isključivo osoba na koju se naredbe odnose.

Kao primer navodi da, ukoliko je Vlada donela propis da ugostitelji zatvore svoje lokale, biće kažnjeni ako se utvrdi da su te naredbe prekršili.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala