Istražujemo: Kako će se nastaviti školska godina – od osnovne škole do fakulteta

© AFP 2023 / THOMAS SAMSONŠtrajk prosvetara
Štrajk prosvetara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog situacije s koronavirusom školska godina se nastavlja van učionica i amfiteatara. Fakultetska predavanja biće održavana putem portala i Gugl alata, a nastava za osnovne i srednje škole na televizijskim kanalima RTS 3 i RTS Planeta, počevši od sutra, 17. marta, u osam sati ujutru.

Dekan Hemijskog fakulteta Ivan Gržetić rekao je za Sputnjik da su od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobili instrukcije da fakulteti koji imaju studentske portale putem njih organizuju predavanja. Onima koji nemaju portale, to će biti omogućeno korišćenjem određenih Gugl alata.

Fakulteti na internetu

„Predavanja će se održavati preko portala Hemijskog fakulteta, gde će profesori i saradnici u nastavi studentima upućivati sadržaje predavanja, prateće tekstove, prezentacije i literaturu, tako da će studenti sve vreme biti upućeni šta, kada i kako treba da uče i rade“, objašnjava Gržetić.

CC0 / Pixabay / Fakultetska predavanja biće organizovana na studentskim portalima.
Istražujemo: Kako će se nastaviti školska godina – od osnovne škole do fakulteta - Sputnik Srbija
Fakultetska predavanja biće organizovana na studentskim portalima.

On je istakao da su vežbe odložene, ali se nada da će ispiti moći da se održe redovno, ukoliko se situacija poboljša. Ako do toga ipak ne dođe, biće napravljeni vanredni rasporedi kolokvijuma i ispita.

Gržetić je dodao da će studenti i dalje moći da uzimaju knjige iz biblioteke tog fakulteta tako što će elektronskom poštom slati zahteve za knjige, koje će u određenim periodima moći da pokupe.

Sve neophodne informacije studenti će moći da nađu na portalima ili da ih dobiju pozivanjem studentskih službi.

Škole na televiziji

U saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navodi se da će televizijski sadržaj za osnovne i srednje škole biti koncentrisan na opšteobrazovne i stručne predmete sa najvećim fondom časova, kao što su srpski i matematika, ali i da će škole imati obavezu da osmisle načine kako da i ostale predmete približe đacima.

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaNa snimanju časova bilo je angažovano oko 50 profesora.
Istražujemo: Kako će se nastaviti školska godina – od osnovne škole do fakulteta - Sputnik Srbija
Na snimanju časova bilo je angažovano oko 50 profesora.

Nekadašnji direktor Matematičke gimnazije i jedan od nastavnika u novonastalom projektu za učenje na daljinu Srđan Ognjanović, rekao je da je snimanje časova za osnovne i srednje škole započeto juče i da je u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ bilo angažovano oko 50 profesora iz različitih predmeta.

„Ja sam bio pred tablom i ponašao se kao da se obraćam đacima, iako je učionica prazna. Naravno, to je drugačije od običnog časa, jer takav čas podrazumeva interakciju između učenika i nastavnika. Međutim, koliko sam razumeo, taj čas će sadržati i dodatne materijale, jer je snimano 30 minuta rada, a čas traje 45“, smatra Ognjanović.

On je istakao da poteškoću predstavlja to što su neki đaci i sada u zaostatku s gradivom i da će zbog toga nastavnici morati dodatno da improvizuju.

„Srećom, imamo savremene tehnologije. Tu su Vajber , Skajp, i još dosta toga što može da se kombinuje s postojećim materijalima. Nastavnici će tako moći da šalju dodatne materijale kako bi učenici bili u toku“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Časovi za osnovce

Časovi će biti emitovani na kanalima RTS 3 i RTS Planeta, prema rasporedu po razredima, koji će dan pre emitovanja biti dostupan na sajtu rasporednastave.gov.rs.

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaji u blokovima od po dva časa dnevno, šest dana nedeljno, sa početkom u osam sati ujutru.

Za učenike osmog razreda emitovaće se blokovi od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

CC0 / Pixabay / Nastavnici moraju da budu u kontaktu s učenicima i njihovim roditeljima.
Istražujemo: Kako će se nastaviti školska godina – od osnovne škole do fakulteta - Sputnik Srbija
Nastavnici moraju da budu u kontaktu s učenicima i njihovim roditeljima.

Nastavnici moraju da budu u kontaktu sa učenicima i njihovim roditeljima i, kada je potrebno, daju dodatna uputstva za učenje.

To se odnosi i na predmete koji će biti manje zastupljeni učenjem preko TV - muzičku i likovnu kulturu, fizičko i zdravsteno vaspitanje, strane jezike, tehniku i tehnologiju, informatiku.

Narednih dana biće emitovani i časovi na jezicima nacionalnih manjina, a na platformi RTS Planeta, za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji u celosti pohađaju nastavu na maternjem jeziku, biće dostupni i drugi digitalni sadržaji, kao i snimci časova.

Za učenike sa kojima treba da se radi individualno, potrebno je da nastavnici pripreme posebne materijale za učenje i učine ih dostupnim đacima na način koji dogovore sa roditeljima.

Svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde mogu da se pregledaju naknadno. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za edukativne sadržaje.

U slučaju da internet nije dostupan svim đacima, škola je dužna da raspored časova koji će biti emitovani na RTS 3 redovno objavi na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima - ulazu škole, spoljašnjoj oglasnoj tabli, kao i putem SMS poruka i društvenih mreža. Škola je dužna da nađe način da pruži podršku u učenju onima koji nisu u mogućnosti da elektronski komuniciraju sa nastavnicima.

Časovi za srednjoškolce

Za učenike srednjih škola, nastavne jedinice i teme biće dostupne na platformi RTS Planeta.

Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.

Nastavnici su u obavezi da komunikaciraju sa učenicima i njihovim roditeljima i daju dodatna uputstva.

Učenje preko interneta

Nastavnici osnovnih i srednjih škola mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje za učenje na daljinu, kao i da prilagode nastavne pripreme, materijale i prezentacije tako da budu dostupni najvećem broju učenika. Nastavnici i učenici mogu da koriste i platforme poput Vajbera, Zuma i Majkrosoft timsa, kao i nacionalnu platformu za onlajn učenje Moja škola.

© Flickr / Sam AzgorNastavnici i učenici mogu da koriste i platforme poput Vajbera, Zuma i Majkrosoft timsa.
Istražujemo: Kako će se nastaviti školska godina – od osnovne škole do fakulteta - Sputnik Srbija
Nastavnici i učenici mogu da koriste i platforme poput Vajbera, Zuma i Majkrosoft timsa.

Beleženje napretka učenika

Direktor škole, nastavničko veće i pedagoški kolegijum dužni su da izrađuju nedeljne operativne planove sa ključnim aktivnostima.

Nastavnici će beležiti podatke o napredovanju učenika, koje će dobijati putem domaćih zadataka, eseja, projekata...Svoje radove i domaće zadatke učenici mogu da dostave nastavnicima putem i-mejla ili onlajn platforme.

Nastavnici su u obavezi i da u elektronski dnevnik evidentiraju sve TV časove i druge nastavne jedinice koje su realizovane. U školama koje ne koriste elektronski dnevnik, evidenciju će ručno voditi nastavnici.

Kada dođe vreme za povratak u učionice, sve ocene i uvidi nastavnika mogu biti iskorišćeni za ocenjivanje na kraju školske godine.

Dodatne informacije o učenju na daljinu i podršci u nastavi, od 17. marta roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/735 05 57.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala