Globalizacija ne umire samo u ekonomiji, nego i u glavama ljudi

CC0 / Piksabej / Planeta Zemlja
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve brojnija ograničenja kretanja koje niz zemalja uvodi zbog koronavirusa nanose ozbiljan udarac i nacionalnim ekonomijama, kao i globalnoj, ali i samoj ideji globalizacije.

Stupila je na snagu odluka Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD licima koja su posetila zemlje Šengenske zone u periodu od 14 dana pre dolaska u Sjedinjene Države. Ograničenje je uvedeno zasada na 30 dana i uzrokovano je pandemijom koronavirusa koju je proglasila Svetska zdravstvena organizacija.

Maska u Rimu (Italija) - Sputnik Srbija
Bugarski ekspert: Baveći se klimatskim promenama, svet je propustio širenje koronavirusa

Za Evropu je potez američkog predsednika bio neprijatno iznenađenje, jer je Vašington odluku objavio „bez upozorenja i koordinacije“. Međutim, ovakve akcije su u potpunosti u skladu sa merama koje preduzimaju mnoge zemlje. U Izraelu sve koji su stigli iz inostranstva šalju u dvonedeljni kućni karantin. Vlasti ne dozvoljavaju smeštanje u hotelima.

Stupila je na snagu i odluka o ograničavanju vazdušnog saobraćaja između Rusije i četiri evropske države — Italije, Nemačke, Francuske i Španije. Ostale su aktivne neke uobičajene rute, uglavnom do glavnih gradova. Pored toga, isključivo u svrhu evakuacije ruskih državljana u njihovu domovinu, biće aktivni samo čarter-letovi. Moskva je uvela zabranu izdavanja viza italijanskim građanima, osim radnih viza i viza za druge slične ciljeve.

Među zemljama koje su pooštrile vizni režim su Indija, Tajland i Šri Lanka. Spisak će se verovatno širiti, navodi u autorskom tekstu za RIA Novosti Irina Alksnis.

U komplikovanoj situaciji je Ukrajina. Prekid značajnog dela evropske ekonomije, posebno u oblasti turizma i trgovine, doveo je do toga da su bez posla ostale hiljade ukrajinskih radnika migranata, kojih je mnogo i u samoj Italiji. Mnogi se vraćaju kući, stvarajući pretnju od izbijanja virusa u zemlji — uzimajući u obzir stanje ukrajinskog zdravstvenog sistema i efikasnost države u celini, što može imati teške posledice. 

Međunarodni sastanci i događaji, uključujući i one na visokom nivou, masovno se otkazuju. Primer je ministarska konferencija Svetske trgovinske organizacije (STO), koja je trebalo da se održi u Kazahstanu. 

U Kanadi su odbili da budu domaćini Svetskog prvenstva u umetničkom klizanju, a u Sjedinjenim Državama faze Svetskog kupa u skijanju. Još nije do kraja jasna sudbina letnje Olimpijade u Tokiju. I Međunarodni olimpijski komitet i japanske vlasti još uvek su odlučne da sprovedu sve planove u predviđenim rokovima, što je i razumljivo jer će odlaganje, a posebno otkazivanje, dovesti do kolosalnih gubitaka

Globalizacija umire pred našim očima

Stručnjaci su jednoglasni: trenutni procesi nanose ozbiljan udarac nacionalnoj ekonomiji i globalizovanom svetu. 

Međutim, nije stvar samo u ekonomskim problemima. Ništa manje, ali na svoj način, još je važniji ljudski aspekat globalizacije koji pred našim očima doživljava kardinalnu transformaciju — on umire. Ili bolje rečeno — ubijaju ga. 

Ideja otvorenog sveta u kojem svako može slobodno izabrati mesto na kojem želi da se nalazi (privremeno ili trajno) jeste fetiš savremene civilizacije, jedna od njenih glavnih vrednosti, koja je prilično uspešno realizovana. 

Bilo kakvi izuzeci od ovog pravila su decenijama služili kao povod za razotkrivanje „varvarstva i tiranije“ određenih država. Ranije su SSSR stigmatizovali kao zemlju koja žestoko ograničava svoje državljane kada je reč o putovanjima u inostranstvo, a poslednjih godina Zapad se sam zatvara od mnogih država, kao što su, na primer, uradile Sjedinjene Države za Siriju, Iran i Irak 2017. godine: režim je nedoličan, pa dakle ni državljani određene zemlje nisu zaslužili pravo da uživaju blagodeti slobodnog sveta. 

Ruske rublje - Sputnik Srbija
Koronavirus više utiče na rusku ekonomiju nego pad cene nafte

Ideja da svako ima pravo da živi, radi ili se odmara bilo gde u svetu, gde poželi, proširila se u skoro čitavom čovečanstvu. U tom smislu nema suštinske razlike između izbeglica koje u ovom trenutku osvajaju granice Evropske unije i onih koji redovno održavaju forum u Davosu ili između predstavnika ruske srednje klase koji je otputovao na odmor u Italiju, i radnika migranata sa zapada Ukrajine, koji ga služi u rimskom hotelu. 

Međutim, takav pogled na svet i navike formirane na osnovu njega, prestaju da postoje. Radni, godišnji i životni planovi propadaju, ljudi imaju ozbiljne finansijske gubitke i podležu sankcijama države (od karantina do evakuacije). Pritom se to dešava u raznim zemljama, nezavisno od toga koje mesto imaju u rejtingu demokratije i slobode. 

Štaviše, činjenica da su Sjedinjene Države na čelu svetskog pokreta „sedite kući, konzumirajte domaće“ ubija svaku nadu da je ono što se dešava kratkoročno i da će se nakon vanredne situacije izazvane pandemijom, sve vratiti na svoje mesto. 

Pre bi se reklo da trenutni događaji više izgledaju kao upozorenje da je ovo samo početak i da će, kako vreme odmiče, situacija biti još ozbiljnija.

O uticaju koronavirusa na svetsku e

konomiju možete saznati i u našoj emisiji:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala