Dodatne mere: Penzioneri neposlušni, kazne od 150.000 dinara za one koji izlaze /video/

CC0 / Pixabay / Penzioneri u parku
Penzioneri u parku - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je usvajanje dodatnih mera zbog građanske neposlušnosti u vezi sa nepoštovanjem mera propisanih uvođenjem vanrednog stanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će svi koji prekrše samoizolaciju biti novčano kažnjeni u iznosu od 150.000 dinara.

"Penzioneri nisu poslušali naš apel i sve u svemu smo se na sastanku kriznog štaba svi složili da je situacija u vezi sa građanskom disciplinom zabrinjavajuća", rekla je premijerka i najavila sednicu Vlade na kojoj će se usvojiti dodatne mere.

"Dodatno ćemo pooštriti mere za rad restorana i kafića, odnosno broj ljudi koji mogu da budu u kafićima. Nećemo ograničavati broj ljudi, nego mere po kvadratnom metru", kaže.

Razlog za nove mere je to što je, kako je rekla, situacija u vezi sa građanskom disciplinom zabrinjavajuća.

"Ovo što danas vidimo na ulicama Beograda, a slično je i u drugim, da je gužva veća nego uobičajna, radnih, normalnih dana... Penzioneri nisu poslušali naše apele, preklinjanje da budu u kućama i veliki broj ih je na ulicama, u bankama, na šalterima javnih službi", rekla je Brnabić na pres konferenciji u vladi nakon sastanka "zdravstvenog" kriznog štaba.

Zato će vlada na sednici usvojiti dodatne mere, zbog takve situacije.

"Pre svega, dodatno ćemo pooštriti mere za rad kafića i restorana, odnosno broj osoba koje mogu da budu u kafićima i restoranima, ali nije namera da organičimo po broju ljudi, jer može se imati mali kafić, pa je gužva i sa manje od 50 ljudi. Usvojićemo mere po kvadratnom metru po osobi", rekla je Brnabić.

Zatvarju se šalteri javnih službi, lekovi na listi zabrane izvoza

"Zatvorićemo sve šaltere javnih službi, i na republičkom i na lokalnom nivou", kaže premijerka, a kao razlog navodi velike gužve.

"Dodaćemo i lekove na listu zabrane izvoza u narednih 30, moramo prvo da vidimo šta je potrebno nama. Imamo svega dovoljno, ali za svaki slučaj".

Ograničava se kupovina maski, zaštitnih rukavica i sredstva za dezinfeksiju.

"Najviše 10 maski, 10 pari rukavica, 2 pakovanja većeg i 5 pakovanja manjih sredstava za dezinfekciju", objašnjava premijerka.

Stigla prva pomoć Kine- testovi za korona virus

U Srbiju je stigla prva pomoć iz Kine - testovi za detekciju virusa korona, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je izrazila veliku zahvalnost prijateljima iz Kine, dodajući da je reč o jednoj kineskoj humanitarnoj organizaciji sa centrom u kineskom Šenženu.

"To je urađeno u koordinaciji Ambasade Kine u Beogradu i Vladom Srbije, uz ogromnu pomoć predsednika Vučića. Velika zahvalnost na pomoći u ime svih građana", rekla je Brnabić i dodala da se mogu očekivati i nove donacije.

Premijerka je najavila da će danas obići Infektivnu kliniku KCS da bi videla kako rade, da podrži lekare i medicinske sestre, a narednih dana i druge ustanove u drugim gradovima.

Brnabić je rekla da su pripadnici Vojske Srbije već ispred pojedinih institucija, kako bi iz zaštitili i pokazali da je država tu i da će ih čuvati na svaki način.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala