Zbog terorista prekinuta rusko-turska patrola u Siriji

© AP Photo / Baderkhan AhmadTurski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji
Turski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Maršruta prve zajedničke rusko-turske patrole u Idlibu skraćena je zbog provokacija bandi koje Turska ne može da kontroliše, a koje su iskoristile civile kao živi štit, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
„Predviđena maršruta zajedničke patrole je bila skraćena zbog provokacija, koje su planirale terorističke bande koje Turska ne može da kontroliše. Teroristi su u cilju provokacija pokušali da kao živi štit iskoriste civile, uključujući žene i decu”, piše u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Kako još navodi rusko Ministarstvo odbrane, da bi sprečili incidente usled kojih bi moglo doći do stradanja civila, zajednički rusko-turski koordinacioni centar odlučio je da skrati maršrutu prve zajedničke patrole.

„Turskoj strani je nakon provokacija bandi dato dodatno vreme za neutralizaciju terorističkih grupa i omogućavanje bezbednog patroliranja auto-putem M-4 u Siriji”, ističe se u saopštenju.

Prva zajednička patrola nakon sastanka Putina i Erdogana

Podsetimo, danas je u zoni deeskalacije u Siriji sprovedena prva zajednička rusko-turska patrola duž strateški važnog auto-puta M-4.

Zajednička patrola ne samo što bi trebalo da obezbedi kretanje civila na značajnom auto-putu M-4 (Latakija-Alep), već i da garantuje da se oružani sukob u regionu ne obnovi.

U Moskvi su 5. marta održani pregovori predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, u vezi sa pogoršanjem situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Nakon sastanka usvojen je zajednički dokument. Strane su potvrdile svoju posvećenost „Astanskom formatu“ i objavile uvođenje režima prekida vatre od petka u ponoć. Takođe je dogovorena zajednička patrola auto-putem M-4.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da rusko-turski dogovori treba da dovedu do stalnog prekida vatre u Siriji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala