Vučić: Evropska solidarnost je bajka na papiru, uzdamo se u Kinu

© AP Photo / Virginia MayoAleksandar Vučić sa čelnicima EU i liderima Balkana u Briselu
Aleksandar Vučić sa čelnicima EU i liderima Balkana u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posebno se večeras osvrnuo na odluku Brisela da zabrani izvoz medicinske opreme van Evropske unije, zaključivši da u ovom trenuktu ne postoji velika međunarodna niti evropska solidarnost, nazvavši je bajkom na papiru.

Vučić je rekao da će na dnevnom nivou biti obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene i da je to sada najvažnija stvar.

"Neću sada da donosim političke zaključke nego kad sve prođe, ali smo shvatili da ne postoji velika međnarodna niti evrpska solidardnost i da je to bila bajka na papiru", rekao je on.

Vučić je istakao da je danas uputio posebno pismo predsediku Kine Si Đinpingu jer, kako je rekao, mnogo očekujemo i najveće nade polažemo, u Kinu koja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji.

„Tražili smo sve od Kine čak i da nam pošalju lekare. Ne smemo da dozvolimo ulaz u bolnice i zato će bolnice čuvati vojska. Neće biti napadani lekari, neće moći da uđe ko god hoće u bolnice. Videćete vojsku pored najvažnijih objekata“, najavio je.

Od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU i to je upravo objavila Ursula fon der Lajen, presednica EK, naglasio je Vučić.

Napomenuo je da Velika Britanija ima manje respiratora od Srbije proporcionalno, pošto ima pet puta više respiratora, ali je 12 puta veća od nas i mnogo baogatija, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala