U Rusiji razvijaju gensku terapiju za lečenje posledica moždanog udara

CC0 / Pixabay / Moždani udar
Moždani udar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici iz Kazanja stvorili su i patentirali tehniku koja omogućava uspešnu borbu sa povredama kičmene moždine, ishemijom i degenerativnim bolestima uz pomoć „reprogramiranih“ krvnih ćelija pacijenta.

Pristupi genske terapije se prilično sporo uvode u praktičnu medicinu zbog visokih rizika i troškova. Korekcija patoloških procesa uz pomoć genetski modifikovanog leukokoncentrata može biti jedan od revolucionarnih pravaca u genskoj terapiji, navodi pres-služba Ruskog naučnog fonda. 

Poslednjih godina, kako prenose ruski mediji, naučnici su počeli aktivno da istražuju da li je moguće upotrebom genske terapije ne promeniti funkcionisanje ljudskog organizma u celini, već stvoriti ćelijske kulture pacijenata koje se kasnije mogu uneti u organizam i na taj način „ispraviti“ različiti nedostaci u njegovom radu.

Na primer, jedna od poslednjih Nobelovih nagrada za fiziologiju i medicinu dodeljena je za stvaranje Car-T terapije, koja se svodi na to da lekari vade imunološke ćelije iz tela pacijenta, reprogramiraju ih i vraćaju nazad u telo. Promena strukture DNK tera ih da se aktivnije bore protiv raka, ali ne utiče na organizam u potpunosti. Slični pristupi se razvijaju sada u borbi protiv dijabetesa i neuro-degenerativnih bolesti.

Biolozi iz Kazanja stvorili su tehniku uz pomoć koje se može jeftino i brzo proizvesti leukokoncentrat — velike količine takvih genetski modifikovanih imunih ćelija koje prilagođavaju za rešavanje raznih problema. Da bi to postigli, potrebno ih je izvući iz uzorka krvi pomoću reagensa koji su stvorili ruski istraživači, kao i obraditi posebnim retrovirusom koji će ubaciti potrebne gene ili ukloniti ostale delove DNK iz ćelijskog genoma

Naučnici smatraju da će njihova tehnologija omogućiti ljudima da se nose sa posledicama moždanog udara, povreda nervnih ćelija i bolesti nervnog sistema. Pored toga, može da poboljša imunitet kod virusnih bolesti i eliminiše poremećaje zgrušavanja krvi, kao i da poveća brzinu regeneracije koštanog tkiva. 

Pročitajte:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala