Turska podnela izveštaj o zajedničkom patroliranju sa Rusijom u Siriji

© AP Photo / STRTurski vojni konvoj u istočnom delu sirijske provincije Idlib
Turski vojni konvoj u istočnom delu sirijske provincije Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Turske podnelo je izveštaj o prvom zajedničkom patroliranju ruskih i turskih vojnika u Idlibu, uz podršku zajedničkih koordinacionih centara dve zemlje.

 „Prvo zajedničko tursko-rusko patroliranje u Idlibu završeno je zahvaljujući merama, koje je preduzeo zajednički koordinacioni centar Rusije i Turske s ciljem sprečavanja bilo kakvih mogućih provokacija i nanošenja štete civilnim licima u regionu“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva odbrane Rusije maršruta prve zajedničke rusko-turske patrole u Idlibu skraćena je zbog provokacija bandi koje Turska ne može da kontroliše, a koje su iskoristile civile kao živi štit.

Prva zajednička patrola nakon sastanka Putina i Erdogana

Podsetimo, danas je u zoni deeskalacije u Siriji sprovedena prva zajednička rusko-turska patrola duž strateški važnog auto-puta M-4.

Zajednička patrola ne samo što bi trebalo da obezbedi kretanje civila na značajnom auto-putu M-4 (Latakija-Alep), već i da garantuje da se oružani sukob u regionu ne obnovi.

Ruska vojna policija nastavlja da patrolira sirijsko-turskom granicom duž maršruta u sirijskim provincijama Alep i Haseka.

U Moskvi su 5. marta održani pregovori predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, u vezi sa pogoršanjem situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Nakon sastanka usvojen je zajednički dokument. Strane su potvrdile svoju posvećenost „Astanskom formatu“ i objavile uvođenje režima prekida vatre od petka u ponoć. Takođe je dogovorena zajednička patrola auto-putem M-4.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da rusko-turski dogovori treba da dovedu do stalnog prekida vatre u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala