„Sve će biti u redu“: Poruka nade širi se Italijom

© REUTERS / MANUEL SILVESTRIPrazan Trg Svetog Marka u Veneciji
Prazan Trg Svetog Marka u Veneciji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok je Italija obuhvaćena sveopštim karantinom zbog brzog porasta slučajeva obolelih od koronavirusa, Italijani pokušavaju da podignu moral i počeli su da šire slogan bodrenja: „Andrà tutto bene“ – sve će biti u redu.

Milioni dece nalazi se kod kuće, jer su škole i vrtići zatvoreni, a mnogi su počeli da ostavljaju ručno crtane poruke podrške borbi protiv epidemije u svojim delovima grada.

Inicijativu je pokrenulo nekoliko majki u Bariju u Pulji preko društvene mreže Fejsbuk, a ona se nakon toga proširila na čitavu zemlju.

Na balkonima, izlozima i ulicama, kao i na društvenim mrežama, pojavili su se crteži duga i poruke „Sve će biti u redu“.

 

© AP Photo / Luca BrunoŽena u Milanu posmatra bilbord sa porukom "Sve će biti u redu". Zbog naglog širenja koronavirusa cela Italija je u karantinu.
„Sve će biti u redu“: Poruka nade širi se Italijom - Sputnik Srbija
Žena u Milanu posmatra bilbord sa porukom "Sve će biti u redu". Zbog naglog širenja koronavirusa cela Italija je u karantinu.

Gradonačelnica Rima Virdžinija Radži pridružila se kampanji na društvenim mrežama koja je pokrenuta u cilju širenja pozitivnih poruka i na terasi gradske skupštine nadomak Rimskog foruma okačila transparent na kojem je napisano „Sve će biti u redu“.

 

​Italija, evropska država koja je najteže pogođena koronavirusom, prvog vikenda izolacije suočila se sa neuobičajenom tišinom, pustim ulicama i zatvorenim radnjama, a njeno iskustvo moglo bi biti korisno drugim državama, istakli su italijanski zvaničnici.

Nakon što je proglašena pandemija koronavirusa, zemlje širom Evrope slede drastične mere koje je uvela Italija zatvarajući granice, obustavljajući rad škola i kancelarija, uz zabranu javnih okupljanja kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Prema rečima zvaničnika Italije, šetnja nije zabranjena u okviru pooštrenih mera za suzbijanje koronavirusa, međutim ističu da je najbolje ostati kod kuće.

 

© REUTERS / ALBERTO LINGRIAPrazna Ulica Kondoti sa čuvenim Španskim stepenicama u Rimu
„Sve će biti u redu“: Poruka nade širi se Italijom - Sputnik Srbija
Prazna Ulica Kondoti sa čuvenim Španskim stepenicama u Rimu

Apoteke, supermarketi i prodavnice sa prehrambenim proizvodima i drugom neophodnom robom nastaviće sa radom, kao i mehaničari, vodoinstalateri, banke i javni prevoz. Ispred supermarketa često se stvaraju redovi jer je broj ljudi koji može boraviti u istom trenutnu u tim radnjama ograničen.

 

Protok robe nije obustavljen i uprkos zabrinutosti građana u prehrambenim prodavnicama nije došlo do nestašice hrane.

Zvaničnici ocenjuju da će „pojedinci, zajednice i ekonomija zemlje“ osetiti velike posledice „izolacije“.

Vlasti Rima i Milana danas su zatvorile pojedine parkove da bi sprečile okupljanje ljudi, ali su velike zelene površine, kao što je park čuvene rimske vile Borgeze, otvoren za posetioce koji među sobom moraju biti na razdaljini od najmanje jednog metra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala