Šta znači odluka o upotrebi vojske u civilne svrhe

© Tanjug / Ministarstvo odbrane/JOVO MAMULA/ / Pripadnici VS u mestu Žagubica pomažu u otkalanjanju štete posle poplava koje su zadesile zaječarki okrug
Pripadnici VS u mestu Žagubica pomažu u otkalanjanju štete posle poplava koje su zadesile zaječarki okrug  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Odluka o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe koju bi po navodima Tanjuga danas trebalo da donese predsednik Srbije Aleksandar Vučić regulisana je Zakonom o Vojsci Srbije.

Član 2 tog zakona predviđa da predsednik Republike ili ministar odbrane po ovlašćenju predsednika Srbije, može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Predsednik je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije koronavirusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je sada na predsedniku Srbije da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti sve službe u funkciju života i zdravlja građana.

Tanjug navodi da bi upotreba vojske u civilne svrhe mogla biti korak ka uvođenju vanrednog stanja, koje je, inače, regulisano članovima 87 i 88 Zakona o odbrani.

U članu 88 se navodi da se zajednički predlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrđuje na osnovu procene rizika i pretnji po bezbednost Republike i njenih građana.

„Procena iz stava 1. ovog člana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsedniku Republike i predsedniku Vlade, sadrži ocenu ugroženosti i posledice koje su usled toga nastupile ili mogu nastupiti“, navodi se.

Predsednik juče na konferenciji za novinare nije isključio uvođenje vanrednog stanja, u skladu sa procenom situacije.

Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici i tako dalje", rekao je Vučić.

© AP Photo / Michael ProbstU toku trajanja vanrednog stanja mogu da se ograniče određena ustavna prava.
Šta znači odluka o upotrebi vojske u civilne svrhe - Sputnik Srbija
U toku trajanja vanrednog stanja mogu da se ograniče određena ustavna prava.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere.

„Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju“, rekao je Vučić.

Vanredno stanje traje najduže 180 dana

Profesor Ustavnog prava Slobodan Orlović rekao je za Tanjug da vanredno stanje u zemlji proglašava Narodna skupština ako je ugrožena država i narod zbog elementarne katastrofe ili bolesti (zemljotres, požar, pobuna, epidemija. . . ).

U toku trajanja vanrednog stanja mogu da se ograniče određena ustavna prava, među njima i biračko pravo, što bi, kako navodi profesor, ako se donese i odluka o uvođenju vanrednog stanja, moglo da dovede do odlaganja aprilskih izbora.

Orlović napominje da vanredno stanje može da traje najduže 180 dana, odnosno dva puta po 90 dana.

Mere tokom vanrednog stanja, kako je ukazao, donosi Narodna skupština, a ako narodni poslanici ne mogu da se okupe, mere donosi Vlada uz supotpis predsednika Republike.

„Mere su zapravo ograničenja ljudskih prava garantovanih Ustavom, a koje će mere biti donete odlučuje se u skladu sa potrebama novonastale situacije, na primer, ograničenje slobode kretanja, ograničenje slobode okupljanja, obaveza zdravstvenih kontrola, ograničenje prava na obrazovanje (zatvaranje škola) i drugo“, rekao je Orlović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala