Šta Beograđane najviše brine uoči vanrednog stanja

Pratite nas
Uoči eventualnog proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog (sprečavanja) epidemije koronavirusa, Beograđani sa kojima smo razgovarali uglavnom kažu da se to ne bi mnogo odrazilo na njihove živote, a najviše strahuju od privremenog gubitka posla zbog čega bi ostali bez prihoda.

Iako je grad danas (nedelja) bio skoro avetinjski prazan, a jedini gužva koju smo primetili bila je ispred dežurne apoteke na uglu ulica Kneza Miloša i Srpskih vladara, Beograđani sa kojima smo razgovarali ne paniče pred najavom eventualnog uvođenja vanrednog stanja.

Mediji u Srbiji objavili su da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao večeras u direktnom obraćanju naciji proglasiti vanredno stanje kako bi se sprečila epidemija koronavirusa.

Vanredno stanje – nema posla nema prihoda

Dvadesetjednogodišnji konobar Stefan Stojanović kaže da bi se eventualno uvođenje vanrednog stanja najviše odrazilo na njegov život tako što najverovatnije ne bi radio, pa bi ostao bez prihoda.

„I to me jedino brine. Inače, ovako, praktično je kao odmor. Ništa se ne brinem oko zaraze i toga“, kaže Stefan Stojanović.

Dodaje da nije spremio zalihe, ali da će, ukoliko situacija bude ozbiljna, krenuti u nabavku. Iako je poslednja dva dana prepolovljen broj gostiju u lokalu u kome radi, kaže da i u slobodno vreme ne izbegava mesta na kojima se pojavljuje više ljudi.

„Čak se i zezamo, bacamo pet, pozdravljamo se normalno“, kaže Stefan Stojanović.

Ako dođe vojska na ulice – više ćemo se nervirati

Osamdesetpetogodišnji penzioner iz Beograda Davor Draganić smatra da bi pojava vojske na ulicama uticala na ljude da se još više nerviraju. Dodaje da su stariji uglavnom po kućama i da u prodavnicama kupuju ono što im je potrebno na dnevnoj bazi, jer ne mogu kupovati hleb ili meso za deset dana.

© Sputnik / Vladimir SudarUlica Strahinjića Bana u Beogradu, nedelja 15. mart 2020.
Šta Beograđane najviše brine uoči vanrednog stanja - Sputnik Srbija
Ulica Strahinjića Bana u Beogradu, nedelja 15. mart 2020.

Na pitanje da li je oguglao na vanredna stanja, zbog više njih kroz koja smo prošli u poslednje tri decenije, odgovara da je drukčije kad je rat nego kad imamo nepoznatu bolest za koju ne znamo odakle će da dođe i koliko će da traje.

„Ovo je malo drukčije vanredno stanje. Ne zna se tačno kad će da prođe, bez obzira da li se svakodnevno pridržavamo higijene i što manjeg broja odlazaka iz kuće, opet to utiče na čitavu atmosferu. Čini mi se da je ovo gore vanredno stanje nego kad je nepogoda, jer misliš da neće tebe dotaći. Ovo je malo čudno i nervirajuće svaki dan. Ne znam, mi stariji malo više čitamo i više na drugi način od toga odvraćamo sami sebe. Gledamo svaki dan vesti, i tako“, kaže Davor Draganić.

Nas iz Metohije pomerile su druge stvari

Prodavačica iz cvećare Sonja kaže da se ne plaši eventualnog uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i dodaje da ukoliko ono bude proglašeno, moraće da se pridržava uputstava za postupanje.

Ona je oguglala na vanredne situacije pošto ih je poslednjih decenija bilo nekoliko.

„Sećate se svih onih ptičijih gripova, svinjskih, čega sve ne, a pri tom, dolazim iz Metohije, tako da su mene neke druge stvari pomerile. Ovo ne.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala