Proglašeno vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji
Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je proglašeno vanredno stanje u zemlji zbog koronavirusa.

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a to je ovog trenutka, rekao je Vučić. Odmah posle obraćanja imamo sednicu Vlade na kojoj ćemo doneti mere koje će se primenjivati tokom vanrednog stanja, kazao je on.

„Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog, opakog, koji naša zemlja mora da pobedi“, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je borba pred nama - borba za one koji su stvarali, gradili ovu zemlju, za roditelje, naše starije, ali i za budućnost naše Srbije.

„Naši roditelji, stariji izgradili su naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što u našoj zemlji imamo danas. Oni su sada, pre svega, napadnuti i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo“, rekao je Vučić.

On je istakao da je i do sada urađeno mnogo i posebno zahvalio lekarima i medicinskim sestrama koji su se stavili državi na raspolaganje, da pomognu državi i narodu.

Nema škola, fakulteta i vrtića

Od sutra nema škole, nema fakulteta, nema vrtića. Nema treninga, sporta, teretana. Preko Zavoda za biocide ćemo da dezinfikujemo sve, rekao je Vučić.

Školski program ići će preko televizijskih kanala, škole nećemo otvarati do kraja školske godine, dodao je predsednik.

Učionica - Sputnik Srbija
Zatvaraju se škole, fakulteti i vrtići, nastava preko televizije

On je naveo da osobe starije od 65 godina treba da ostanu u kućama.

„U narednim danima ćemo da proveravamo da li se to poštuje. Ukoliko u naredna 72 sata kršenje bude veće od 0,1 posto, donećemo odluku da ostanak u kućama bude obavezan za sve“, rekao je predsednik.

Obavezan karantin za one koji ulaze u zemlju

Zatvara se život da bismo sačuvali živote, kazao je Vučić.

Vojska će čuvati bolnice u kojima se leče oboleli od koronavirusa, naveo je predsednik Vučić. On je dodao da će onima koji ne budu poštovali određen karantin, biti zaprećena zatvorska kazna od tri godine zatvora.

„Svi koji uđu iz bilo kog dela sveta u Srbiju moraće 14 dana u izolaciju ili karantin, zavisno šta lekari odrede. Oni koji dolaze iz rizičnih područja moraće 28 dana. Ko ne bude poštovao, biće kažnjen zatvorom do tri godine", rekao je Vučić.

Pad svetske ekonomije - Sputnik Srbija
Posledice pandemije po svet – mnogo veće nego što se činilo

Dodaje da je danas i najgori dan za Evropu, verovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, a u drugim se dramatično povećava broj umrlih.

„Ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze da ćemo se sa tim suočiti“, rekao je Vučić dodajući da će se nada da rast takvih slučajeva neće biti kao u evropskim zemljama zbog čega će biti preduzete najteže mere.

Odluka o zabrani prevoza za 48 sati, nabavljamo pet miliona maski i još respiratora

Na pitanje da li će biti ograničenja kretanja unutar zemlje zbog širenja koronavirusa, Vučić je odgovorio da je trenutno najteža situacija u Beogradu i Nišu.

„Ako bude trebalo da zabranjujemo međugradski saobraćaj, donećemo odluku u narednih 48 sati“, rekao je Vučić.

Dodao je da velika međunarodna solidarnost ne postoji i da je to bila bajka na papiru.

Aleksandar Vučić sa čelnicima EU i liderima Balkana u Briselu - Sputnik Srbija
Vučić: Evropska solidarnost je bajka na papiru, uzdamo se u Kinu

„Shvatili ste to. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinim koji mogu da nam pomognu - Kini. Uputio sam pismo predsedniku Siju gde sam ga po prvi put u nekoliko puta nazvao i dragim prijateljem i bratom. Odlukama EU ne možemo da uvezemo ni robu, ni medicinsku opremu, nemaju je ni oni dovoljno. Zato sam zamolio našeg prijatelja i brata Si Đinpinga, garantujući mu vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom, tražili smo sve od Kine, čak i da nam pošalju lekare, jer naši već postaju umorni, a koronu u bolnice ne smemo da pustimo“, rekao je predsednik.

Vučić je naveo da je Srbija kupila pet miliona maski od Kine i da smo u postupku nabavki respiratora iz te zemlje koji će stići u sredu.

Ne stvarajte zalihe, imamo dovoljno namirnica

Predsednik je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Vučić je primetio da imamo za 100 odsto uvećanu potrošnju dodajući da razume strah kod ljudi i potrebu da se osećaju sigurno, ali da imamo brašna za 12 meseci.

Dodaje da će na dnevnom nivou biti obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene i da je to sada najvažnija stvar.

Vučić ističe da je uputio posebno pismo predsedniku Kine Si Đinpingu jer „mnogo očekujemo i najveće nade polažemo u Kinu koja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji“.

„Od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU i to je upravo objavila Ursula fon der Lajen, presednica Evropske komisije“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da Velika Britanija ima manje respiratora od Srbije proporcionalno, pošto ima pet puta više respiratora, ali je 12 puta veća od nas i mnogo bogatija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala