Izlaznost na lokalnim izborima u Francuskoj u 17 sati 16 odsto manja nego pre šest godina

© AP Photo / Daniel ColeŽena glasa na lokalnim izborima u Francuskoj
Žena glasa na lokalnim izborima u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopštilo je da je izlaznost na lokalnim izborima u Francuskoj u 17 sati iznosila 38,77 odsto.

To je znatno manje u odnosu na 2014. godinu kada je izlaznost u to vreme bila 54,77 odsto, a 2008. godine 56,25 odsto.

Ovo je pad od 16 odsto, a glavni razlog za to je kriza zbog epidemije koronavirusa.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 sati a takav pad izlaznosti mogao bi da pokrene debatu o tome da li je u ovakvim uslovima uopšte trebalo održati lokalne izbore.

Francuske vlasti su, međutim, odlučile da ne odlažu glasanje.

U nedavnom televizijskom obraćanju naciji francuski lider Emanuel Makron negirao je izveštaje o mogućem odlaganju, rekavši da će se prvi krug održati.

Na biralištima su sanitarne pripreme počele u petak. Opštine su obezbedile određene količine sredstava za dezinfekciju. Pre otvaranja birališta, prostorije će biti dezinfikovane, kao i glasačke kutije, stolice i stolovi.

Glavni kandidati za gradonačelnika Pariza su tri žene: trenutna gradonačelnica francuske prestonice An Idalgo (Partija socijalista), francuska političarka koju su predložili republikanci Rašida Dati i bivša francuska ministarka zdravlja Anjes Buzen, koja je nastavila da učestvuje na izborima kao predsednički kandidat pokreta Napred, nakon što je Bežamen Grivo odbio da učestvuje u predizbornoj trci.   

Drugi krug izbora planiran je za 22. mart.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala