Brisel ograničio izvoz medicinske opreme van EU

© AP Photo / John MinchilloMedicinska oprema
Medicinska oprema - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je večeras da je EU ograničila izvoz medicinske opreme za države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odborenje vlada država-članica.

Ona je na svom naloguna Tviteru navela da medicinska oprema za zaštitu od koronavirusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglanost vlada država članica EU.

„Širenje koronavirusa u EU je izazov za naš zdravstveni sistem, moramo da zaštitimo naše medicinske radnike koji su na prvoj liniji odbrane od ovog virusa. Takođe, moramo da im obezbedimo zaštitinu opremu, maske, rukavice i zaštitna odela“, poručila je Fon der Lajenova.

Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo, radimo sa industrijom kako bi nastavila sa radom; drugo, radi se na tome da se unutar Evrope zadrži potrebna oprema, zbog čega je danas usvojena šema ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.

„To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja čalnica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema“, objasnila je predsednica EK.

Treći nivo podrazumeva solidarnost između zemalja-članica kada je reč o deljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.

Prema njenim rečima, zabrana izvoza medicinske opreme na nacionalnom nivou je neprihvatljiva jer članice EU moraju da se pomažu međusobno i nijedna zemlja ne treba da proizvodi samo ono što je njoj potrebno.

Na primer, Italija se danas suočava sa tim da su joj potrebne velike količine medicinske opreme, ali već za nekoliko nedelja drugim zemljama će biti to potrebno, napomenula je Fon der Lajenova.

„Većom proizvodnjom potrebne opreme, njenim zadržavanjem u EU i međusobnim deljenjem možemo da zaštitimo naše zdravstvene radnike i pacijente, kao i da zaustavimo širenje virusa“, naglasila je ona.

Kako kaže, to je razlog zašto je ovo rešenje ponudila danas.

Takođe, treba da omogućimo slobodno kretanje robe kroz Evropu bez prepreka, dodala je ona.

Napomenula je da fabrike neće moći da proizvode medicinsku opremu ako kamioni i kontejneri budu zadržavani na nacionalnim granicama i parkinzima, čime se povećavaju rizici i ugrožava lanac snabdevanja.

Prostorije kompanije „Jandeks“ u Moskvi - Sputnik Srbija
„Jandeks“ objavio onlajn-mapu širenja koronavirusa

„Ako ne preduzmemo mere sada, trgovine će se suočiti sa teškoćama, i to će izazvati šok za određene proizvode koji dolaze na jedinstveno tržiste. U ovom trenutku krize najvažnije je da očuvamo naše unutrašnje tržište. Mere koje se preduzimaju na nacionalnom nivou mogu da budu efektivne samo ako se koordinišu sa susednim zemljama, po regionima.“

Fon der Lajenova kaže da EK koordinisano radi sa nacionalnim vladama i da će sutra biti objavljena zajedničku javnu nabavku sa državama-članicama za nabavku testova za testiranje dece i respiratore, što je oprema koja je i te kako potebna pacijentima širom Evrope.

Takođe, sutra će biti objavljen vodič sa uputstvima za nacionalne vlade u vezi sa merama na granicama po pitanju zaštite zdravlja ljudi.

„Bićemo uspešni ako radimo zajedno i ubrzano na kooridinisanom odgovoru“, zaključila je Fon der Lajenova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala