Apel Vlade Srbije najstarijim sugrađanima zbog koronavirusa

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVICSednica Vlade Srbije
Sednica Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije je sa današnje sednice, kako bi se u novonastalim okolnostima svi ponašali odgovorno, prema sebi samima i našim najbližima, uputila apel najstarijim građanima, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa, poručila je Vlada u saopštenju.

Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

Prazne ulice Torina tokom epidemija koronavirusa - Sputnik Srbija
Pandemija - iz minuta u minut: Najcrnji dan u Italiji, za 24 sata preminulo 368 ljudi

Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga.

Ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

Ako osetite tegobe, ne idite u dom zdravlja, javite se telefonom

Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu, već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe.

Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid19.rs saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani uslovi dozvoljavaju.

Potrebna maksimalna ozbiljnost, ali bez panike

„Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost, ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi“, poručila je Vlada.

Vlada Republike Srbije je, navodi se u saopštenju, u potpunosti posvećena borbi protiv širenja koronavirusa, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala