Ambasador SAD: Tramp pozdravlja Putinov predlog o održavanju samita „petorke“ u SB UN

© AP Photo / Susan WalshVladimir Putin i Donald Tramp
Vladimir Putin i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je ideju ruskog lidera Vladimira Putina da organizuje samit „petorke“ stalnih članova Saveta bezbednosti UN, i predložio je da se samit održi u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, rekao je ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan.

Prema njegovim rečima, vreme i mesto još nisu dogovoreni.

„Predsednik Tramp je pozdravio ideju predsednika Putina da se sazove samit 'petorke' i predložio je da se sastanak održi na teritoriji SAD na marginama sednice Generalne skupštine UN u Njujorku. Preostalo je da se strane dogovore o dnevnom redu sastanka, to  je veoma važno pitanje“, rekao je Salivan za „Komersant“.

Ambasador je istakao da je, prema njegovom mišljenju, i „prema mišljenju mnogih sa kojima je razgovarao u Vašingtonu, format 'petorke' nuklearnih država pogodan i za razgovor o kontroli naoružanja“.

„Tu temu je pokrenuo predsednik Putin, kada sam mu 5. februara predao akreditive. Pripala mi je čast da razgovaram s njim tog dana, i on je sam spomenuo kontrolu naoružanja kao jednu od tema na samitu. Nije rekao da bi to bila glavna tema, ali je naveo kao jednu od mogućnosti. To je bilo pre nego što je predsednik Tramp pristao da učestvuje u samitu“, istakao je on.

Govoreći na Petom svetskom forumu sećanja na Holokaust, predsednik Rusije predložio je da se održi sastanak šefova država stalnih članica Saveta bezbednosti UN — Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije — i izjavio da Rusija namerava da „bez odlaganja uputi odgovarajuće pismo liderima ’petorke‘“.

Ranije su pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – Rusija, Kina, SAD, Francuska i Velika Britanija potvrdile privrženost odredbama Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i pregovorima u oblasti nuklearnog razoružavanja u cilju jednake bezbednosti za sve, piše u zajedničkom saopštenju ministara inostranih poslova tih zemalja.

Salivan je rekao i da je zadovoljan time kako je primljen u Rusiji i da je odlučan da učini sve što može kako bi se unapredili odnosi Moskve i Vašingtona.

„U ovom trenutku ti odnosi su, kako priznaju i u Vašingtonu i u Moskvi, na jednoj od najnižih tačaka od okončanja Hladnog rata“, rekao je Salivan.

Govoreći pozitivno o tome kako ga primaju u Moskvi, on kaže da u tome vidi znak ozbiljnosti namere ruskih vlasti da se unaprede odnosi dve zemlje.

Iako imamo značajna neslaganja po nekim temama, kao što je Ukrajina, kontrola nad naoružanjem i druga, ne možemo sebi da dozvolimo da „pritisnemo pauzu“ i da se ne bavimo bilateralnim odnosima, ističe Salivan.

„I to je jedan od mojih najvažnijih zadataka – da doprinesem tome da kanali komunikacije budu i dalje otvoreni.. zadatak mi nije lak ali zadovoljan sam što sam ovde“, rekao je ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala