Ambasador SAD: Amerika želi da uključi Kinu u Sporazum o strateškom naoružanju

© Foto : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanNacrt američke hipersonične rakete
Nacrt američke hipersonične rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD rade na tome da uključe Kinu u pregovore o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, i smatraju da Rusija nema primedbi, rekao je američki ambasador u Rusiji Džon Salivan.

„Pregovaramo sa ruskim vlastima. Tokom tih sastanaka diskutuje se i o pitanjima kontrole naoružanja, uključujući i Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i našu inicijativu da se tom sporazumu priključi i Kina. Koliko sam razumeo, ruska strana nema fundamentalnih primedbi na učešće Kine, ali smatra da Vašington treba da ubedi Peking da se uključi u pregovore. Mi aktivno radimo na tome“, rekao je Salivan.

On je istakao da je u Strategiji bezbednosti SAD ukazano da jačanje vojne moći Kine predstavlja izazov za SAD.

„Čini mi se da bi to trebalo da zabrinjava i Rusiju. Zbog toga smatramo da uključivanje Kine u pregovore o strateškoj bezbednosti odgovara ne samo našim, nego i interesima Rusije“, istakao je američki ambasador.

On je dodao da je uključivanje Velike Britanije i Francuske u taj proces manje svrsishodno.

„Nismo protiv toga da se i te zemlje uključe u pregovore. Ali nam je važnije da u njima učestvuje Kina. Kineske vlasti su ranije objavile da neće stremiti nuklearnom paritetu sa SAD ili Rusijom. Ako je tako, nadamo se da će Peking uvideti prednosti sporazuma sa Vašingtonom i Moskvom u okviru trougla tri ključne nuklearne sile“, istakao je Salivan.

Prema njegovim rečima, još ima vremena za pregovore o Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, kako sa Rusijom, tako i sa Kinom.

„Predsednik Tramp bi želeo da modernizuje Sporazum o strateškom naoružanju. Znam da aktuelni sporazum ističe 5. februara 2021. godine. Ali meni se čini da još ima vremena“, naglasio je on i dodao da će planirani samit „petorke“ stalnih članica Saveta bezbednosti UN omogućiti SAD da se približi cilju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala