Vučić: Čeka nas teško vreme, tražićemo moratorijum na naplatu kredita /video/

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Predsedništvu Srbije završen je sastanak Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica bolesti koju izaziva KOVID-19 po privredu, a sastankom je predsedavao predsednik Aleksandar Vučić.

"Mi smo u prethodnih 24 sata naporavili veliki posao u smislu pune kontrole u smislu obezbeđivanja namirnica za naše građane. Čeka nas teško vreme, teže nego što smo mislili do danas. Posle 10 do 12 dana kreće eksponencijalni rast obolelih, prema iskustvima drugih zemalja.

Vučić je naglasio da ljudi ne moraju da brinu za osnovne životne namirnice pošto imamo zalihe za godinu dana i to da ništa ne radi.

Vučić je rekao da od nas zavisi dosta da li će se ova situacija završiti za mesec, dva ili tri meseca.

Takođe, ističe da imamo dovoljno pšenice i brašna, kao i da mesecnco trošimo 100.000 tona brašna, a da u rezervi imamo milion tona.

"Setva ide odlično, a imaćemo i žetvu i bez toga nikakvih problema ne bi imali godinu dana. Takođe, nema problema ni s drugim namirnica, uljem i šećerom", rekao je Vučić.

Najavio je da će odlukama vlade biti sprečen izvoz osnovnih žvotnih namirnica u periodu od najmanje 30 dana.

Vučić je ukazao na pojedine evropske gradove gde namirnica u prodavnicama nema i istakao da je kod nas situacija neuporedivo bolja.

"Niko neće ostati gladan, u to nema nikakve sumnje", istakao je Vučić.

Tražićemo moratorijum na naplatu kredita na 90 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država tražiti od komerrcijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana.

Vučić je rekao da će država davati kredite iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto, a naveo je da će biti i drugih mera koje se tiču banaka.

Država, kaže, ima 13, 5 milijardi evra deviznih rezervi, pet milijardi više nego što smo imali pre nekoliko godina.

"Dakle, nikada snažniji nismo bili", istakao je Vučić.

Ukazuje da je, na primer, Hrvatska narodna banka nedavno sa 397 milona evra branila kunu, ali da je uprkos tome kuna pala za 1,1 odsto.

"Mi smo spremni da štitimo kurs, da štitimo punu stabilnost u nemogućim uslovima. Imamo 30,5 tona zlata. Ono što je važno, 9 tona zlata držimo u Bernu u Švajcarkoj da bismo u svakom trenutku to mogli da naplatimo, da bismo u svakom trenutku mogli da imamo efektivni novac", rekao je Vučić.

Poručio je građanima da ne treba da budu uplašeni i da su naša monetarna i naša fiskalna stabilnost neupitni.

"Ako sam zbog nečega u svoj ovoj nesreći srećan, to je što smo napravili sistem u prethodnih pet godina koji je desetrostruko jači i desetostruko bolji nego što je nekada bio", rekao ej Vučić-

Rekao je da će guverner Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković u narednim danima izaći u javnost sa novim rešenjima.

"Ali ćemo tražiti od komercijanih banaka razumevanje za moratorijum na naplatu kredita na 90 dana, dakle tri meseca, koliko kriza od korone traje, ali biće tu i drugih mera vezano za banke", rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala