Putin: Glasanje o izmenama Ustava – put da se ustavni principi sveobuhvatno primene

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da će sprovođenje sveopšteg glasanja o izmenama Ustava omogućiti da ustavni principi u praksi budu sveobuhvatno primenjeni.
„Razmatrajući opštenarodno glasanje kao dodatnu garanciju podrške naroda RF izmenama Ustava, smatram da njegovo sprovođenje omogućava da se u praksi najsveobuhvatnije primene principi predviđeni članom 3. Ustava“, naveo je Putin u obraćanju Ustavnom sudu.

U saopštenju Kremlja se navodi da paragraf 1. Člana 3. Ustava RF glasi da je jedini izvor vlasti u Rusiji njen višenacionalni narod.

Putin je zatražio i da se Ustavni sud izjasni o mogućnosti dopune Ustava izmenama koje omogućavaju aktuelnom predsedniku da učestvuje na novim predsedničkim izborima.

Ruski predsednik je ranije danas potpisao zakon o ustavnim izmenama, nakon čega je taj dokument prosleđen Ustavnom sudu.

Ustavni sud će imati rok od sedam dana da potvrdi da li je zakon u skladu sa ruskim Ustavom, nakon čega će biti raspisano sveopšte glasanje.

U planu je da glasanje bude održano 22. aprila, a svoj glas mogu da daju svi državljani Ruske Federacije stariji od 18 godina.

Ukoliko polovina izašlih na glasanje bude glasalo „za“ ustavne izmene, one će stupiti na snagu.

Prethodno je sve ustavne izmene odobrila ruska Državna duma (Donji dom ruskog parlamenta), a zatim i Savet federacije (Gornji dom).

Izmene ustava podrazumevaju, između ostalog, nove socijalne garancije, kao i garancije očuvanja teritorijalnog integriteta i ruskog jezika, a pored toga i mnoštvo izmena u državnom uređenju kada je reč o Vladi, državnim činovnicima, kao i predsedniku.

Između ostalog, ustavne izmene omogućiće aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala