Pacijent u Novom Sadu za kog se mislilo da je izlečen, nije ni imao koronavirus

© AP Photo / Xinhua / Xiong QiLekari na odeljenju intenzivne nege u bolnici u kineskom Vuhanu
Lekari na odeljenju intenzivne nege u bolnici u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pacijent koji je otpušten iz Kliničkog centra Vojvodine nije imao koronavirus, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Pojedini mediji objavili su da je pacijent koji se lečio od koronavirusa otpušten iz KC Vojvodine jer je test pokazao da je negativan. Međutim, Gojković kaže drugačije.

„Mi svaki dan održavamo konferencije, molimo građane da nas slušaju. Pacijent nije izlečen, jer nije ni imao koronavirus i ne treba praviti senzacionalističke priče. Lečenje od ovog virusa je dugotrajan proces i ne može da se reši preko noći“, rekao je Gojković.

Govoreći o stanju četvoro pacijenata koji leže u KC Vojvodina, Gojković je rekao da je ono nepromenjeno od kako su hospitalizovani sa, kako kaže, „delimičnim poboljšanjem“.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija u Srbiji je pod kontrolom i „u Vladi Srbije ceo dan se održavaju sastanci sa kriznim štabom, radnim telima, epidemiolozima, infektolozima i pulmolozima, te da se stanje analizira iz sata u sat“.

Gojković ističe da je Srbija izdržala „prvi udar“ od pojave koronavirusa, dodajući da za osam dana, od kada je prijavljen prvi slučaj u našoj zemlji, imamo samo 41 zaraženu osobu.

„Sada ulazimo u drugu fazu, a to je faza u kojoj nam je najneophodnija svest građana da svi oni koji su imali kontakt sa zaraženima ili imaju blage simptome respiratorne infekcije, ostanu kod kuće i da se samoizoluju kako se zaraza ne bi širila“, poručio je Gojković.

Ističe da zbog toga zdravi ljudi moraju da jačaju imunitet kroz bolju ishranu i više sna, kako bi se organizam lakše izborio sa virusom.

„Ukoliko to radimo, mi nećemo imati problema, nećemo razvijati teže kliničke slike. Teže kliničke slike se dešavaju samo, i najčešće, kod starijih pacijenata, njih moramo da zaštitimo, oni su meta koju mi štitimo i to je osnovno u ovoj drugoj fazi“, naglasio je Gojković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala