Još pet zaraženih koronavirusom u Srbiji, ukupno 46

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je do 20 časova 14. marta registrovano ukupno 46 potvrđenih slučajeva koronavirusa, što je petoro više nego jutros u osam sati.

Od poslednjeg izveštaja do 20 časova, testirano je 12 uzoraka osoba od kojih je pet pozitivnih i sedam negativnih na novi koronavirus.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će uskoro u Srbiju doći eksperti iz Kine koji će pomoći u borbi protiv koronavirusa.

„U najužem smo kontaktu sa predstavnicima kineskih vlasti. Očekujemo da njihovi eksperti u najskorije vreme dođu u Srbiju“, rekao je Lončar i dodao da se radi o stručnjacima koji imaju puno iskustva u borbi sa koronavirusom.

„Na direktnoj vezi smo sa kineskom ambasadorkom i preko nje sa drugim ljudima koji učestvuju u ovome. Od samog početka dobijamo informacije i njihova iskustva. Ne samo da će doći stručnjaci, već su dogovoreni i drugi vidovi saradnje“, kaže Lončar.

Ne možemo da izgradimo bolnice kao Kinezi, ali možemo da preuredimo druge zgrade

Na pitanje da li Srbija može, kao što je uradila Kina, da izgradi nove bolnice specijalno namenjene za koronavirus, Lončar je rekao da „razmišljamo o svakom scenariju“.

„Kako se bude razvijala situacija, tako ćemo se i ponašati. Nisam siguran da mi možemo brzo da izgradimo bolnicu kao u Kini, ali imamo scenario da druge zgrade preuredimo da nam posluže u te svrhe“, kaže Lončar.

Prijavite zloupotrebe

Ministar Lončar pozvao je sve građane da prijave zloupotrebe u kojima pojedinci pokušavaju da zarade na situaciji u vezi sa koronavirusom.

„Moliću ministra Ljajića da od sutra otvori linije na koje bi se to prijavljivalo i da formira mobilne timove inspekcije koji će ići na lice mesta i kontrolisati zloupotrebe“, rekao je Lončar.

O leku za reumatoidni artritis

Govoreći o leku za reumatoidni artritis koji je korišćen u Kini, a sada se primenjuje u dve bolnice u Italiji, u lečenju virusa, Lončaer je rekao:

„U vezi sa tim lekom konsultovali smo se i proverili. Registrovan je, ali može da se daje samo u određenim indikacijama kad su striktno rezultati takvi kakvi treba da budu. Kada nisu, izazvao bi velike posledice“.

Lek se, inače, pokazao efikasnim kod najtežih pacijenata.

Pročitajte još:

Lek za artitis pozitivno deluje na koronavirus

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala