Hoće li koronavirus odložiti vojnu vežbu NATO „Branilac Evrope 2020“ ?

© Foto : U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Mark Andrew HaysAmerički raketni razarač "Grejvli" tokom vojnih vežbi na Baltičkom moru
Američki raketni razarač Grejvli tokom vojnih vežbi na Baltičkom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vežbe NATO s pompeznim nazivom „Branilac Evrope 2020“ trebalo je da budu najveće u poslednjih 25 godina. Skoro 20.000 američkih vojnika i još 17.000 vojnika iz 17 država-članica trebalo je da učestvuju u vežbi na teritoriji Nemačke, Poljske i baltičkih država. Umesto toga, vojnici Alijanse su se suočili s koronavirusom, pretnjom za koju nisu spremni.

Centralni deo vežbi predviđen je za period april-maj, a glavni cilj je da se promoviše mir putem odvraćanja i vežbajući odgovor na hipotetičku vojnu agresiju kako bi se Evropljanima pokazalo da je Alijansa tu da ih zaštiti od bilo koje pretnje, na primer Rusije.

Svetska zdravstvena organizacija je u međuvremenu proglasila Evropu za epicentar pandemije koronavirusa. Plan vežbi se sada raspada i veliko je pitanje da li će ih uopšte biti.

Amerikanci smanjuju broj vojnika

Komanda američkih snaga u Evropi već je saopštila da će smanjiti broj vojnika koji treba da učestvuju u vežbi i najavila da će to učešće modifikovati. U međuvremenu, druga NATO vežba, sa Norveškom, je otkazana zbog koronavirusa.

Šta ova situacija govori o kapacitetima i ciljevima Alijanse?  Treba jasno reći – NATO za sada nije otkazao vežbu, niti su se američke snage povukle, bar za sada. To se, međutim, može desiti, smatraju sagovornici RT.

„Ne bih bio iznenađen da vežba bude odložena na nekoliko meseci“, kaže bivši zvaničnik Pentagona Majkl Maluf, a poručnik američkih vazdušnih snaga u penziji Karen Kvijatkovski veruje da vežbe mogu biti odložene a možda i otkazane.

Zapadne zemlje mogle bi da imaju dobar razlog za to jer vojska im je potrebna kod kuće gde može da pomogne u obezbeđivanju oblasti u karantinu ili u kontroli u okolnostima vanredne situacije.

Ukoliko se kriza u vezi sa pandemijom koronavirusa pogorša vlastima će možda biti potrebna vojska da suzbije socijalne tenzije, smatra Kvijatkovski.

„Vlade su padale i zbog mnogo manjih stvari nego što je ova pandemija. I taj strah je primarni strah među vladama, uključujući američku, i razlog zašto niko ne želi da im oružane snage budu na prekomorskoj vežbi u ovom trenutku“, uverena je ona. Pored toga, vojnici i sami mogu da predstavljaju zdravstveni rizik.

Vojnici nedevoljno pripremljeni za ovakav izazov

Poseban problem je to što bi se moglo ispostaviti da su snage nedovoljno pripremljene za simulaciju borbe u situaciji kada su suočene sa stvarnom opasnošću i to se odnosi i na opremu i na psihološki nivo.

Američke snage imaju obuke za biološki rat i imaju opremu za to, kaže Maluf, priznajući da nije siguran da li je ta oprema odgovarajuća za borbu protiv koronavirusa iz prostog razloga što se američka vojska nikad ranije nije susrela sa ovim virusom.

„Biti pripremljen za bojne otrove nije isto kao biti pripremljen kao vojnik za nešto što je već iza neprijateljskih linija, a možda čak i kod kuće… “, kaže Kvijatkovski i dodaje da je faktor straha realan.

Bitan detalj je i to što ovako velike vežbe podrazumevaju veliki broj sastanaka, razgovora i rukovanja među rukovodiocima Alijanse već starije dobi, što znači da bi oni mogli da se izlože opasnosti od infekcije, kaže Sergej Mihailov, viši saradnik ruskog Instituta za strateške sudije.

Problemi sa imidžom

Slanje vojnika u potencijalno zaražene oblasti bez razloga moglo bi da se ispostavi kao katastrofa za zapadne lidere.

„U mirnodopsko vreme sama ideja da se zdravlje vojnika i njihovi životi namerno dovode u opasnost teško da bi naišla na odobravanje. Javnost ni na Zapadnu ni na Istoku to ne bi ni razumela ni prihvatila“, uveren je penzionisani pukovnik ruske vojske Mihail Hodorjonok.

On dodaje da teško da će Vašington i saveznici preuzeti takav rizik imajući u vidu izborne posledice takve odluke i mnjenje javnosti koje postaje sve važnije posebno u susret američkim izborima.

Takođe, malo je verovatno da bi vežbe, sada kada je svet preokuporan koronavirusom, ispunile svoj istinski cilj – da podsete zapadnu publiku u prvom redu na moć i značaj Alijanse.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala