Ekskluzivno Amfilohije: Ovaj zakon povampiruje duh bratoubilaštva, borićemo se protiv dva virusa

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da su litije u Crnoj gori prestale da funkcionišu na način kako je to bilo poslednjih meseci, međutim, „crkva tu ostaje i ona je po svojoj prirodi, već 2000 godina, protiv svih virusa koji rađaju greh, satansku silu i smrt“.

Borba protiv virusa bezzakonja i koronavirusa

„Tako i danas, mi imamo u Crnoj Gori dva virusa. Do sad smo imali samo virus bezzakonog zakona koji je počeo da hara Crnom Gorom, njenom vlašću i oba naroda, a sad imamo i koronavirus. Mi, kao Crkva, boreći se protiv ovog virusa uz narodna sabranja, nastavljamo i borbu protiv koronavirusa. Nastavićemo borbu tamjanom i molitvom, kao što smo napisali u saopštenju sveštenstva“, kaže mitropolit Amfilohije za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, tamjan i molitva su oduvek bili sredstvo za borbu protiv svih virusa u ljudskom društvu i zajednici.

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit Amfilohije u razgovoru sa urednicom Natašom Milosavljević
Ekskluzivno Amfilohije: Ovaj zakon povampiruje duh bratoubilaštva, borićemo se protiv dva virusa  - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije u razgovoru sa urednicom Natašom Milosavljević

Nadamo se da će se vlast vratiti i sebi i pameti

„Mi, naravno, čekamo razgovor sa predstavnicima vlade i nadamo se da će se sadašnja vlast u Crnoj Gori vratiti pameti i sebi samoj, Crnoj Gori, njenom vekovnom predanju koje je utemeljeno na ovoj crkvi i da neće više progoniti crkvu“, ističe mitropolit Amfilohije.

On dodaje da je konačno došlo vreme da prestane progon pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji je započeo 1941. godine, a eskalirao 1945. zbog čega je u Crnoj Gori zavladalo bogoubilaštvo i bratoubilaštvo.

Od „pučine stoke jedne grdne“ do božjeg naroda

„Ovaj zakon koji je donet je i bogoubilački i bratoubilački i ponovno povampiruje duh bratoubilaštva. Naslednici bogoubilačke i bratoubilačke vlasti ne shvataju kojim su putem krenuli i crkva ih na to podseća. Mnogo je bitno da i ovaj narod, koji do juče bio 'pučina je jedna stoka grdna', postao pravi narod koji se oslobodio straha, čak i od straha da će dece izgubiti parče hleba“, naglašava mitropolit.
© Sputnik / Aleksandar MilačićMnogo je bitno da i ovaj narod, koji do juče bio „pučina je jedna stoka grdna“, postao pravi narod koji se oslobodio straha, čak i od straha da će dece izgubiti parče hleba
Ekskluzivno Amfilohije: Ovaj zakon povampiruje duh bratoubilaštva, borićemo se protiv dva virusa  - Sputnik Srbija
Mnogo je bitno da i ovaj narod, koji do juče bio „pučina je jedna stoka grdna“, postao pravi narod koji se oslobodio straha, čak i od straha da će dece izgubiti parče hleba

On priznaje da je i njega iznenadila vera naroda i dodaje da su narodu u Crnoj Gori „uzimali i obraz i dostojanstvo“ od Drugog svetskog rata, međutim, kad su dirnuli u „damar životni, a to su crkve i svetinje“, onda se narod probudio.

„I mi danas u Crnoj Gori imamo narod, ja ne znam da li u Evropi ima takav koji je odjedanput od jedne pučine postao božji narod“, naglašava mitropolit crnogorsko-primorski.
Narodni lek protiv koronavirusa

Bez obzira na odlaganje litija, narod neće posustati od odbrane svetinja, tvrdi mitropolit Amfilohije.

On dodaje da se nada da će i koronavirus posustati, uz napomenu da se još nije pojavio u Crnoj Gori, „a narod kaže – upravo zbog tamjana i molitve.“

„Dakle, već imamo lek za ovaj virus koji smo imali ovde, od tog bezzakonog zakona. Nastaviće se ta borba protiv virusa, kao što je kroz vekove bila borba protiv svih virusa greha i mržnje, zlobe i bratoubistva i na način kako je to rađeno kroz vekove – molitvom i postom. Naravno kad prođe virus koji je zavladao svetom, onda ćemo ponovo da se vratimo, ukoliko se vlast ne vrati pameti i samoj sebi“, rekao je mitropolit Amfilohije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala