Berzanski ekspert: Zemlja se okreće i posle epidemije koronavirusa

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMonitor sa interaktivnom grafikom kursa dolara
Monitor sa interaktivnom grafikom kursa dolara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Početak nedelje bio je „crni dan“ za berzanske brokere — kursevi na berzama širom sveta dostigli su najniži nivo. Šta se se zaista desilo i šta će biti dalje?

Berzanski analitičar Folker Helmajer vidi „ogromnu kvalitativnu razliku“ između trenutne situacije i finansijske krize 2008. i poručuje da se „Zemlja okreće i posle epidemije“.

Helmajer, glavni analitičar kompanije „Solvekon invest“, skreće pažnju na činjenicu da kod pojave koronavirusa postoji „egzogeni“ (spoljašnji) efekat koji utiče na situaciju na tržištu.

Prema njegovim rečima, „neprihvatljivo je“ poređenje sa „endogenim“ krizama, odnosno krizama izazvanim opštim stanjem finansijskih struktura ili ekonomije. Upravo je to glavna razlika između nastale situacije i svetske finansijske krize koja je izbila nakon 2007. godine.

Popušta napetost u Kini

Helmajer objašnjava da u ovom trenutku ta „egzogena kriza“ dovodi do preispitivanja jer, kako kaže, zasad niko ne zna šta da se radi s Kovidom-19.

„Nema podataka o ovoj temi, ali postoji određeno iskustvo koje je stekla Kina: nakon krize, koja je rasla tokom nekih šest nedelja, napetost počinje da popušta. Vidimo to po broju zaraženih i izlečenih ljudi. To se potpuno može projektovati i na sav ostali svet", kaže analitičar.

To će se, naravno, dogoditi s izvesnim zakašnjenjem.

Helmajer očekuje znake smirivanja situacije (porasta broja izlečenih pacijenata) već u narednih sedam dana. Tada će tržišta, kako prognozira, reagovati na odgovarajući način. Tako su u Kini već 4. marta indeksi CSI 300 i Šangaj kompozit dostigli maksimalni godišnji nivo.

Zadržati akcije

Imajući na umu pomenute podatke, kao i iskustvo epidemija gripa ranijih godina, Helmajer ne preporučuje da se prodaju akcije čija je profitabilnost između četiri i sedam odsto prema konzervativnom investicionom nivou.

Stope su smanjene u čitavom svetu i to je „diskontni faktor“, a upravo taj faktor, koji zovu još i „faktorom smanjenja stope“, određuje smanjenje budućeg vrednosti kapitala određenog dana.

Retko se dešavaju situacije, slične trenutnoj, kada su izgledi za investiranje magloviti. Po mišljenju stručnjaka, to znači da je takve akcije bolje zadržati:

„Vidimo da se širom sveta preduzimaju mere za održavanje konjukture tržišta. Ove mere imaju za cilj da očuvaju zdrave strukture: daju se državne kreditne garancije, razvojne banke daju kratkoročne kredite. To je takođe pravilno. Pored toga, postoje i konjukturne mere koje će imati efekta srednjoročno, odnosno tek nakon trenutnog efekta, koji je grip proizveo. U doglednoj budućnosti bićemo svedoci i takozvanog ‘efekta sustizanja’, uzimajući u obzir trenutni pad proizvodnje širom sveta. Ti gubici će se nadoknaditi u narednim mesecima, u drugoj polovini 2020. godine, kao i u 2021. godini. To znači da će se slika konjukture, koja je oskudna zbog trenutne krize, značajno poboljšati najkasnije od druge polovine godine. Ali istovremeno, stope će biti smanjene, a to će biti pozitivan faktor za investiranje u akcije“.

Povoljno vreme za nove investitore

Upravo iz tih razloga ekspert smatra da je trenutni nivo izuzetno atraktivan za investitore sa srednjoročnim izgledima za investicije.

Kao pogodan primer on je naveo Rusiju, na čijoj je berzi prethodnih dana primećena masovna prodaja aktiva, delom zbog sukoba sa Saudijskom Arabijom zbog cena nafte.

Indeks ruske berze pao je sa 1600 na 1100 poena što pokazuje da je odnos cena-profit u Rusiji u dijapazonu 5, a da je odnos cene i bilansne vrednosti procenjen na 70 odsto.

Neto profit aktiva je devet odsto. S obzirom na ovo, ekonomista smatra da je trenutak za ulazak na tržište za investitore „definitivno preporučljiv“.

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaTurizam i prevoz putnika industrijske grane najviše pogođene epidemijom koronavirusa.
Berzanski ekspert: Zemlja se okreće i posle epidemije koronavirusa - Sputnik Srbija
Turizam i prevoz putnika industrijske grane najviše pogođene epidemijom koronavirusa.

Spekulanti će se suočiti sa teškim vremenima: svaka vest može pomeriti cene za nekoliko stotina poena gore ili dole. Trenutak za izlazak na tržište sa izgledima za investicije u narednih godinu i više dana je veoma privlačan, uveren je Helmajer.

„U januaru smo mogli da vidimo kako cene dostižu istorijski maksimum. Tada smo se radovali što smo kupovali na nivou od 13000, a indeks je bio 13700. Sada možete kupiti za 11000, a ljudi se boje. Zemlja se i dalje okreće, čak i posle epidemije koronavirusa. Kina se već oporavila od udarca. Broj izlečenih pacijenata raste i daleko nadmašuje broj novozaraženih. Izbijanje koronavirusa neće dovesti do kraja sveta. A juče je maltene takav osećaj bio na berzama“.

Uostalom, u nekim oblastima biće potrebno drugačije postupiti, rekao je ekspert. Zbog toga će u industrijskim granama kao što su turizam ili prevoz putnika (to se odnosi na aviokompaniju Lufthansa) pad i dalje biti osetan.

Zbog niskih cena kerozina, Lufthansa izgleda vrlo atraktivno, ali ispostavilo se da su ove industrijske grane najviše pogođene epidemijom koronavirusa. Zato analitičar vidi veći potencijal u oblastima kao što su sredstva za proizvodnju, industrija i ostale ciklične industrijske grane.

„Po mom mišljenju, upravo tu se u bliskoj budućnosti krije veći potencijal nego u industrijskim granama za koje se očekuje da će biti pogođene krizom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala