Zelenski potpisao zakon: Redukuje se nastava na ruskom jeziku

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o srednjem obrazovanju, koji će omogućiti da se smanji broj predmeta u školama koji se sprovodi na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i na ruskom jeziku, saopštila je pres-služba lidera Ukrajine.

„Zelenski je potpisao Zakon o srednjem obrazovanju, koji je Vrhovna rada usvojila 16. januara 2020. godine. Dokument uvodi praktična sredstva, koja će omogućiti da se implementira obrazovna reforma, koja je utvrđena 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Ukrajina usvajanjem ovog zakona ispunila poslednju preporuku Venecijanske komisije kada je reč o Zakonu o obrazovanju.

„Zakon o obrazovanju predviđa pravo na slobodan izbor jezika na kome se odvija nastavni proces u privatnim obrazovnim ustanovama. Usvajanjem Zakona o srednjem obrazovanju, Ukrajina je potvrdila posvećenost svojim međunarodnim obavezama u sferi osiguravanja prava nacionalnim manjinama“, ističu iz pres-službe.

Zakon o kompletnom opštem srednjem obrazovanju predviđa tri modela učenja ukrajinskog jezika u školama. Sredinom januara, Rada Ukrajine usvojila je Zakon o kompletnom opštem srednjem obrazovanju, koji omogućava da se značajno smanji održavanje nastave na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i ruski.

Rusija je apelovala na međunarodne institucije za ljudska prava UN-a, OEBS-a i Saveta Evrope da reaguju na diskriminaciju ruskog jezika u Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala