Tramp proglasio vanredno stanje u SAD

© AP Photo / Doug MillsAmerički predsednik Donald Tramp obraća se naciji iz Bele kuće
Američki predsednik Donald Tramp obraća se naciji iz Bele kuće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju na nivou celih Sjedinjenih Američkih Država zbog koronavirusa.
„Zvanično proglašavam vanrednu situaciju“, rekao je Tramp tokom konferencije za novinare.

Američki lider je objasnio da će to omogućiti da se za borbu protiv koronavirusa izdvoji „do 50 milijardi dolara“.

Tramp je rekao da će Ministarstvo zdravlja dobiti nova ovlašćenja za borbu protiv epidemije.

„Nećemo žaliti nikakve resurse, apsolutno nikakve“, precizirao je američki lider tokom govora u Beloj kući.

Nova metoda dijagnostikovanja

Američke vlasti predložile su novi metod dijagnostikovanja koronavirusa, izjavila je koordinatorka za borbu protiv koronavirusa pri administraciji SAD Debora Birks.

„Uz podršku Gugla napravili smo sajt za testiranje, na kome klijenti, pacijenti i svi zainteresovani mogu popuniti upitnik“, objasnila je ona.

Kako je istakla, upitnik će pokazati da li osoba ima simptome koronavirusa. U slučaju pozitivnog rezultata, mogu preuzeti test.

„Tada će im biti predloženo da dođu i uzmu test 'ne izlazeći iz vozila', biće takva opcija. Laboratorije će nakon toga primenjivati automatski sistem obrade velikog broja podataka, kako bi obezbedile rezultate u roku od 24-36 časova“, dodala je ona.  

Vlasti SAD nastavljaju da zatvaraju obrazovne ustanove, uvode zabranu održavanja događaja i okupljanja sa velikim brojem ljudi, a mnoge konferencije se održavaju onlajn.

Režim vanredne situacije će omogućiti administraciji predsednika SAD da operativno raspodeli neophodne resurse za borbu protiv virusa u svim saveznim državama SAD.

Prema poslednjnim informacijama, broj obolelih od koronavirusa u SAD premašio je 1.600 ljudi. Međutim, sumnja se da je obolelih mnogo više. Kako je saopšteno, u Americi je do sad urađeno manje od 10.000 testiranja na koronavirus.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala