Svetski poznati lekar za zarazne bolesti otkrio šta ga plaši u vezi sa koronavirusom /video/

© Foto : youtube/ ABC News (Australia)Lekar Abdu Šarkavi
Lekar Abdu Šarkavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekar Abdu Šarkavi, dr i specijalista za zarazne bolesti rekao je da ga plaši gubitak razuma i talas straha društvenih masa, tj. panika.

Njegove reči prenosimo u celosti:

Ja sam doktor i specijalista za zarazne bolesti. Već duže od dvadeset godina svakodnevno viđam bolesne pacijente.

Radio sam u luksuznim urbanim bolnicama i najsiromašnijim delovima Afrike. HIV-AIDS, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, zoster, veliki kašalj, difterija… malo je toga čemu nisam bio izložen. I uz izuzetak SARS-a, malo je toga zbog čega sam se osećao ranjivo, skrhano i jednostavno uplašeno.

Ne plaši me Kovid-19. Plaše me implikacije novog zaraznog agenta koji se širi svetom i uporno pronalazi uspeha na različitom tlu. Sa pravom sam zabrinut za starije ljude slabijeg zdravlja ili slabije materijalne situacije koji će disproporcionalno biti najviše pogođeni ovom novom pošasti. Ali ne plaši me Kovid-19.

Ono što me plaši jeste gubitak razuma i talas straha koji je naveo društvene mase u začaranu spiralu panike, pravljenja zaliha nerazumnih količina bilo čega što adekvatno može napuniti sklonište za bombe u postapokaliptičnom svetu. Plaše me N95 maske koje se kradu iz bolnica i klinika za hitne slučajeve gde su zaista i potrebne za medicinsko osoblje koje je direktno izloženo, a umesto toga se koriste na aerodromima, tržnim centrima i kafićima, te samo izazivaju još više straha i sumnje.

Plašim se da će nam bolnice preplaviti svi oni koji misle da „ma vverovatno nemam, ali mogu i proveriti, nema veze, nikad se ne zna…“ i svi oni sa zatajenjima srca ili pluća, upalom pluća i moždanim udarom koji će platiti cenu za prepune čekaonice u hitnoj jer postoji ograničena količina dostupnih doktora i medicinskih sestara.

Plašim se da će ograničenja putovanja postati toliko dalekosežna da će se otkazivati venčanja, propuštati diplome i porodična okupljanja. Pa čak i ona velika žurka koja se naziva Olimpijada, i to bi se moglo otkazati. Možete li uopšte zamisliti da se to desi?

Plašim se da će ti isti strahovi od epidemije ograničiti trgovinu, naškoditi partnerstvima u različitim sektorima, poslovanju i generalno uzrokovati globalnu recesiju.

Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj deci kada smo izloženi nekoj pretnji. Umesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paniče, plaše se, budu sumnjičavi, impulsivno reaguju i brinu se samo o sebi.

Daleko smo od rešavanja stanja sa Covid-19. Približiće se u vaš grad, bolnicu, prijatelja ili čak i člana porodice koji su vam blizu. Očekujte to. Prestanite čekati da budete dalje iznenađeni. Činjenica je da sam virus neće izazvati mnogo štete kada dođe. Ali naše ponašanje i stav „bori se za sebe iznad svega“ bi se mogao pokazati katastrofalnim.

Baš zato, pozivam vas sve! Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvesnosti edukacijom. Imamo priliku da naučimo mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu. Hajde da se zajedno suočimo sa izazovom u najboljem duhu saosećanja sa drugima, strpljenju i, iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama ii znanjem nasuprot pretpostavki, nagađana i katastrofiranja.

Činjenice nisu zastrašujuće. Operite ruke. Otvorite srca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala