Rusija ograničava avio-saobaćaj sa Evropom zbog koronavirusa

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaRuski putnički avion MS-21-300
Ruski putnički avion MS-21-300  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog opasnosti od širenja epidemije koronavirusa Rusija od 16. marta privremeno ograničava vazdušni saobraćaj sa zemljama Evropske unije, Norveškom i Švajcarskom, saopštio je ruski operativni štab za borbu protiv širenja epidemije.

Kako se navodi, ograničenja se ne odnose na Veliku Britaniju.

„Da bi osigurali državnu bezbednost, zaštitili zdravlje stanovništva i sprečili širenje novog koronavirusa na teritoriji Rusije, operativni štab je doneo odluku da privremeno ograniči putnički vazdušni saobraćaj od 16. marta 2020. godine sa teritorije Rusije na teritoriju zemalja-članica EU i u suprotnom smeru“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da Rusija ograničava avio-saobraćaj sa Norveškom i Švajcarskom, a da su izuzetak redovni letovi u Ženevu i Oslo, kao i čarter letovi za transport ruskih državljana.

„Redovni letovi u prestonice zemalja-članica EU, kao i u Ženevu i Oslo vršiće se preko međunarodnog aerodroma Šeremetjevo (terminal F)“, navidi se u saopštenju.

Bankrot turističkog sketora na pomolu?

Prema rečima portparolke Ruskog saveza za turističku industriju Irine Tjurine, ograničenja avio-saobraćaja sa zemljama EU mogla bi dovesti do toga da turistički operateri napuste rusko tržište.

„Rusi već odustaju od svih vrsta putovanja. Turistička grana u zemlji je u ćorsokaku“, izjavila je sve više slučajeva kada putnici odustanu od putovanja, a turistički operateri su po zakonu dužni da im vrate novac. Operater je na gubitku jer mora vratiti novac klijentu, dok hoteli i aerodromi ne vraćaju novac operaterima.

U Rusiji je u proteklih 24 časa koronavirus dijagnostikovan kod 11 osoba. Od toga je petoro zaraženih u Moskvi, troje u Sankt Peterburgu i po jedno u Lenjingradskoj, Moskovskoj oblasti i Permskom kraju, saopštio je operativni štab.

Prema poslednjim informacijama, u Rusiji je do sada 45 osoba obolelo od koronavirusa – 42 Rusa, dva državljana Kine i državljanin Italije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala