Nemiri mladog Andrića stari ceo vek

Pratite nas
Možda bismo ovu emisiju mogli nazvati i „Orbita u doba korone“, da nije događaja koji unose svetlo i optimizam u pandemijsko sivilo: jedan od takvih je izložba „Ivo Andrić – knjige iz 1920. godine“
Orbita kulture: Nemiri mladog Andrića stari ceo vek

Postavka je otvorena u Spomen muzeju s imenom velikog pisca,  a posvećena je stogodišnjici od objavljivanja prve tri knjige našeg nobelovca „Ex ponto“, „Nemiri“ i „Put Alije Đerzeleza“.

O ovoj izuzetnoj postavci, ali i o veku čitanja Andrićevih dela na preko 50 jezika i u najrazličitijim kulturama, o mladom Andriću liričaru čije su prve knjige pune bola i nemira, u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa dr Žanetom Đukić Perišić, upravnicom Zadužbine Ivo Andrić i sa autorkom postavke Biljanom Đorđević Mironja.

Iako je ciklus tribina na temu „Jezik i društvene mreže“ koji su osmislili univerzitetski profesori Rajna Dragićević i Vesna Lompar odložen, o ovoj ozbiljnoj temi koja govori ne samo o mladima i upotrebi jezika već i o nekim važnim svojstvima društva – razgovaramo sa jednom od autorki ovog projekta, Vesnom Lompar.

O značajnom arheološkom otkriću u pećinskom kompleksu Balanica, kod Sićevačke klisure, gde je pronađen neandertalac star više od 400.000 godina,  o tome koliko ovakvi podaci menjaju istoriju čovečanstva, razgovaramo sa šefom našeg naučnog tima, profesorom Filozofskog fakulteta, arheologom Dušanom Mihailovićem.

Naš gost je i pisac i prevodilac, jedan od najvećih poznavalaca SF književnosti Goran Skrobonja, čija se nova knjiga „Klopka i druge priče“ nedavno pojavila u izdanju kuće Laguna.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala