Nema povlačenja: Rat među američkim demokratama

CC0 / Unsplash / Američka zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Što su bliži predsednički izbori u Americi, to je borba među vodećim stranačkim kandidatima u Demokratskoj partiji sve napetija. Po svemu sudeći, Berni Sanders se neće povući, a njegova trka sa Džo Bajdenom je na ivici rata.

Predsednički kandidat Berni Sanders doživeo je poraz u odnosu na svog stranačkog kolegu Džo Bajdena na glasanjima za predsedničku nominacijama u Demokratskoj partiji. Međutim, malo ko veruje da će se on povući iz trke za kandidata demokrata za američke predsedničke izbore, i mnogi prognoziraju da može da dođe do „stranačkog rata“ ukoliko Sanders ne stane iza Bajdena.

Spoljnopolitički analitičar Branko Pavlović, ocenjuje da se Sanders ni po koju cenu neće povući iz trke, odnosno da odustane od kandidature.

Ratno stanje među američkim demokratama

„On će svakako kandidaturu vući do kraja i to je potpuno sigurno. Drugo, u nedelju se održava prvi duel između Bajdena i Sandersa jedan na jedan i u tih dva sata razgovora ključna je šansa Sandersa da pokaže koliko je Bajden u stvari nesposoban da bude predsednik Amerike, a što je za Sandersa još važnije, da pokaže koliko Bajden u suštini zastupa sve interese milijardera u Americi. A cela stvar je u tome da se u Americi traže bitne promene," tvrdi Pavlović.

Bajden na duel sa Sandersom izlazi sa osvojenih 860 glasova delegata u stranci, nasuprot Sandersovih 710. Da bi neko dobio stranačku nominaciju, o čemu se odlučuje na konvenciji demokrata u julu, potreban je glas 1.991 delegata.  Upravo iz tih razloga ova debata je, navodi naš sagovornik, veoma važna.

„Suština je delimično i u samom Sandersu jer on prema Bajdenu nije agresivan onoliko koliko bi mogao da bude. To mu je najslabija tačka kampanje, iako sva istraživanja ukazuju da uprkos gubicima u državama do sada, i oni koji glasaju za Bajdena smatraju da je Sanders u pravu u pogledu tema. Oni (glasači) samo idu za partijskom direktivom da treba biti za Bajdena zato što će on pobediti Donalda Trampa. I to je jedino na čemu je Bajden izvojevao dosadašnje rezultate. Prema tome, Sanders mora to da sruši i da pokaže, što je inače tačno, da Bajden nema nikakvih šansi protiv Trampa,“ objašnjava Pavlović.

Tramp će pregaziti Bajdena, Sanders ima šanse

Sanders je priznao da gubi od Bajdena, ali je takođe i poručio da ostaje u trci kako bi ga primorao da prihvati njegovu politiku. Sanders je izneo 11 političkih pitanje za koje želi da Bajden odgovori u njihovoj televizijskoj debati, što je delovalo kao ponuda da se povuče, ako bi Demokratska stranka usvojila delove njegovog revolucionarnog programa. To bi mogao biti i prvi korak da pripremi svoje strastvene pristalice za odustajanje od dalje trke. Međutim, Pavlović u ovo ne veruje.

„Ta njihova stranačka rasprava im u stvari koristi. Zato što sve što budu rekli jedan protiv drugog nije ništa u poređenju sa onim što ih čeka kada se bilo ko od njih dvojice bude suočio sa Trampom. Ovo je zapravo trening za stvarnu izbornu kampanju. Sve što njih dvojica budu izneli u debati je samo mali deo onoga što će izvući Trampovi“, kaže Pavlović, koji je uveren da Bajden nema nikakve šanse protiv Trampa i „da će ga on pregaziti“.

On dodaje da ukoliko Sander bude protivkandidat Trampu onda će to biti „trka sa mrtvim ishodom“. 

Za Srbiju je bolji Sanders, Bajden je druga Hilari

Na pitanje da li je za Srbiju bolja varijanta da kandidat demokrata na predsedničkim izborima bude Bajden ili Sanders, Pavlović kaže:

„Sanders je za nas neuporedivo bolji od Bajdena. Bajden je isto što i Hilari Klinton. Što se Sandersa tiče, on je odličan zbog toga što je od svih na političkoj sceni Amerike najviše  antiimperijalista.  Budući da stoji na tim pozicijama koje podrazumevaju značajno smanjenje budžeta, između ostalog i za vojno-industrijski kompleks, on je posledično za Srbiju odličan. A čak i da postane predsednik Amerike, savim sigurno u prve tri godine ne bismo mu bili uopšte na radaru zbog unutrašnjih američkih problema,“ mišljenja je Pavlović. 

Naš sagovornik takođe ocenjuje da su „čista glupost“ optužbe demokrate da su Sanders i njegove pristalice pre četiri godine nanele fatalnu štetu kandidaturi Hilari Klinton, jer nije želeo da odustane od kadidature i dodaje da je „matematički dokazano da to nije tačno.“

Televizijska debata Bajdena i Sandersa treba da se održi u nedelju 15. marta. Kako navode američki mediji, ako Bajden posrne u debati, mogle bi se obnoviti sumnje demokrata u njegov izbor, čime bi Sanders dobio vetar u leđa. Mediji podsećaju i da se mnogi američki glasači dive Sandersovoj autentičnosti i porukama, ali da su ipak strateški glasali za Bajdena za kog smatraju da može da pobedi Trampa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala