Kosovo razmatra zatvaranje i srpskih škola zbog koronavirusa

© AFP 2023 / Armend NimaniStatua św. Teresy w masce medycznej, Kosowo
Statua św. Teresy w masce medycznej, Kosowo  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na Kosovu još nije zabeležen ni jedan slučaj koronavirusa, a do danas na taj virus su testirane 82 osobe, dok njih 10 čeka na testiranje, izjavio je Naser Ramadani, direktor Nacionalnog zdravstvenog instituta Kosova.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio da je Kosovo, na osnovu podataka Svetske zdravstvene organizacije, zemlja niskog rizika od širenja koronavirusa. Vlada Kosova je, međutim, u sredu uveče u cilju prevencije usvojila niz mera, kako bi se Kosovo zaštitilo od virusa.

Škole na severu Kosova nastavile su da rade, a nastavni proces je obustavljen u svim javnim i privatnim školama, na svim nivoima, do 27. marta.

Osim privatnih i srpske škole pred zatvaranjem

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Agim Veljiu je zatražio od generalnog direktora policije Rešata Ćeljaja da se takođe i sve škole koje funkcionišu na severu Kosova po planu i programu Srbije, zatvore nakon te odluke. Veljiu je o merama vlade razgovarao u četvrtak i za ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem, navodeći da mere važe za sve građane Kosova. Za sada nastava se u srpskim školama na Kosovu, i južno i severno od Ibra, uglavnom neometano odvija. Međutim, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sada su već poduzete sve mere kako bi se te škole zatvorile do sledeće odluke Vlade Kosova.

Potvrđeno je i da su pojedine opštine sa srpskom većinom već prenele direktorima škola da obustave nastavu. Ministar zdravlja Kosova Arben Vitija je naglasio da se vladine mere moraju primenjivati na celoj teritoriji Kosova.

"Vladine mere važe za čitavu teritoriju Kosova i važe za sve građane Kosova obuhvatajući i nevećinske zajednice. Mi ćemo, naravno, maksimalno raditi da ove mere ne budu ograničene samo za jednu sredinu. Ovo su mere koje se sprovede na čitavoj teritoriji i važe za sve građane jer je za njihovo dobro", rekao je Vitija.

Pored zatvaranja škola, doneta je odluka i da jedan od roditelja bude oslobođen od posla, osim ako su zaposleni u zdravstvenom i bezbednosnom sektoru. Prekinute su vazdušne i drumske linije u zemlje sa visokim ili srednjim rizikom od korona virusa.

Kažnjavanje zloupotrebi

Ministar transporta Lumir Abdigjiku doneo je odluku o privremenoj obustavi svih dolazaka u avio i drumskom saobraćaju iz Nemačke, Francuske, Švajcarske i Italije kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Naređena je obavezna kontrola putnika i građana koji dolaze iz opasnih područja. Preventivne mere uključuju i zabranu rada restorana, noćnih klubova i teretana posle 23 časova.

"Fizička i pravna lica koja ne poštuju i krše odluke, biće kažnjena u skladu sa zakonima na snazi", izjavio je premijer Kosova Albin Kurti. 

U međuvremenu, u supermarketima i apotekama na Kosovu vidne su i prve nestašice određenih proizvoda. Ministar finansija Besnik Bislimi je sa rukovodiocima Poreske uprave skrenuo pažnju na paniku kod građana zbog poskupljenja pojedinih namirnica. Bislimi je najavio da će se intenzivirati aktivnosti poreskih inspektora radi uvida u situaciju ili bilo kakve zloupotrebe, te zatvaranje prodavnica u kojima bi eventualno zloupotrebe bile utvrđene. Iz Privredne komore Kosova su saopštili da Kosovo ima dovoljno rezervi namirnica za sada.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala