Oca Nenada Ilića savladale emocije u Podgorici: Hristos je u litijama! /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićOtac Nenad Ilić
Otac Nenad Ilić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Hristos je ovde među ljudima. Mi kukamo kako su apostoli živeli u Hristovo vreme i kako je tada hodao zemljom. I mi danas možemo da kažemo - evo ga, on na litijama hoda među nama, govori starešina amsterdamske crkve i duhovni vodič Srba u Holandiji“, otac Nenad Ilić.

Razgovarali smo posle litije u Podgorici, ali smo na razgovor morali da čekamo više od pola sata dok su se mladi Podgoričani slikali sa njim.
Iako živi daleko naglašava da je uvek blizu verujućeg naroda u Podgorici.

„Ja ne znam da li bilo koji pravoslavac može da pogleda sliku koju mi sada vidimo u Podgorici, a da ne oseti da je ovde centar sveta“, rekao je Ilić.

Objašnjava da mu se odlazak u Amsterdam praktično „dogodio“ i da je zbog njega odložio svoj dugo očekivani život na selu.

Hristos je ovde među ljudima

„Jedna je stvar kada je crkva „živa“ i kada ima puno ljudi, a u dijaspori se prosto prikupljaju, iako ih ima dosta uslovno rečeno „slika rezolucije nije baš gusta“. U svakom slučaju ti spojeni sudovi rade i to što se ovde dešava polako prelazi i tamo. Probudila se nada da može dostojanstveno da se živi i da čovek ne može da bude izmanipulisan“, naglašava Ilić.

Ipak, kaže da su ga emocije u Podgorici savladale, a suze nije krio.

© Sputnik / Aleksandar MilačićOtac Nenad Ilić
Oca Nenada Ilića savladale emocije u Podgorici: Hristos je u litijama! /video/  - Sputnik Srbija
Otac Nenad Ilić

„Čovek čeka ceo život ovakve stvari i ovo je veliki dar. Hristos se ovde oseća među ljudima. Mi „kukamo” kako su apostoli živeli u Hristovo vreme i kako je tada hodao zemljom. I mi danas možemo da kažemo „evo ga, on na litijama hoda među nama“, rekao je naš sagovornik.

Molitva za crnogorske pripadnike vlasti

Otac Ilić smatra da vlasti u Crnoj Gori nema šta da se poruči, jer i oni vide šta se dešava na ulicama širom zemlje. Možda je naivno da im poručujemo da treba da otvore srce ali svakako treba da se molimo za njih.

„Da im se otvori um i srce i da shvate o čemu se radi, jer neke stvari ne mogu da budu kao što su nekad bile. Ovaj narod se promenio, on je nov u svetskim okvirima. Na tragu je Gandijevih pokreta ali treba naglasiti da ovo nije nikakva politička revolucija, ovde će pobediti ljubav. To je ono jevanđeljsko, požar se ne gasi vatrom, već vodom, a ovo je voda ljubavi i života“, izjavio je sveštenik Ilić.

Koronavirus - sredstvo manipulacije

Iako je doputovao iz Holandije u kojoj ima zaraženih koronavirusom naš sagovornik kaže da ne može da se otme utisku da je to kreirana stvar i da prisustvujemo treniranju ljudi strahom.

„To je proba za neku buduću priču i da niko ne bi smeo da se buni. Ne bi narod na zapadu gubio velike svote novca da ne očekuju nešto zauzvrat. Verujem da iza svega stoji nešto racionalno, a videćemo tačno šta. Želim da poručim ljudima da se ne plaše i da se pričešćuju“, rekao je naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala