Hoće li se na bolovanju zbog korone u Srbiji primati cela plata

© Foto : PiksabejMajka i dete
Majka i dete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić trebalo bi sa predstavnicima sindikata da razgovara i o mogućnosti da se svim zaposlenima koji moraju na bolovanje zbog koronavirusa obezbedi puna plata. 

Porast broja obolelih od koronavirusa u Srbiji neminovno će dovesti do promene režima rada u svim sferama poslovanja, kako zbog zaposlenih koji će zbog infekcije ovim virusom morati u karantin ili na hospitalizaciju, tako i iz preventivnih razloga.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije u dogovoru sa Privrednom komorom Srbije napraviti konačne Pravilnike za kompanije o daljem postupanju zbog koronavirusa, navodeći da u nekim sektorima zaposleni mogu da rade od kuće.

Međutim, pitanje je da li će se tokom pandemije zaposlenima koji su oboleli od virusa ili su iz preventivnih razloga u karantinu, bolovanje računati kao i do sada – sa umanjenjem plate od 35 odsto što predviđa naš Zakon o radu, ili na neki drugi način?

Upravo iz tog razloga Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata poslala je pismo premijerki sa predlogom da bi svi radnici za vreme izolacije i lečenja od korona virusa trebalo da primaju celu platu.

Sindikati traže punu platu tokom bolovanja od korone

Ranka Savić, predsednica ovog udruženja za Sputnjik kaže da su na taj način pokrenuli jedno vrlo značajno i aktuelno pitanje, inicirano pozivima članova ASNS-a i građana.

„Prvi su nas kontaktirali naši radnici iz transportne industrije, vozači kamiona koji odvoze ili dovoze robu iz nekih od zemalja u kojima je virus izuzetno aktuelan, a reč je o zemljama Evropske unije. Naime, oni kada dođu na carinu ostavljaju tu kamion i idu dve nedelje u obavezni karantin. Zato se i postavilo pitanje kako će im taj period karantina biti plaćen“, objašnjava Savićeva.

Ona dodaje da su tražili odgovor, pre svega od strane Ministarstva rada, koje ih je, kako kaže, odmah uputilo na Vladu Republike Srbije.

„Tražili smo da nam se jasno kaže kako će ljudima koji su dve nedelje u karantinu, a za koje se recimo posle tog perioda konstatuje da su zdravi, taj period biti plaćen. Dakle, da li će to biti plaćeno odsustvo ili bolovanje sa svim onim umanjenjima koje bolovanje sa sobom nosi i kada se prima 65% od zarade. Mi naravno još nemamo povratnu informaciju ovim povodom, ali sam potpuno sigurna da smo pokrenuli jedno pitanje o kojem niko nije razmišljao i da ćemo za nekoliko dana to razjasniti“, ukazuje Ranka Savić.

Kako kaže, premijerka je najavila da će vrlo brzo da se sastane sa sindikatima i da sa njima razgovara o svim ovim problemima sa kojima se susrećemo.

„Mislim da bi bilo potpuno pravedno i ispravno da svi oni koji su bili u izolaciji po direktivi vlasti, nadležnih organa ili poslodavca, imaju nadoknadu 100 posto, odnosno da vreme provedeno u kućnoj izolaciji ili karantinu bude sto posto plaćeno“, smatra predsednica ASNS-a.

Primeri drugih zemalja

Slovenija je već preduzela određene mere svojim Predlogom zakona o privremenoj meri delimične nadoknade plata. Predviđeno je da radnici, koji su u karantinu odlukom Ministarstva zdravlja, ostvaruju pravo na zaradu u visini 80 procenata od plate, a teret ove nadoknade za karantinski period snosiće slovenačka vlada.

Takođe, predviđena je pomoć poslodavcima koji usled epidemije koronavirusa ne budu u mogućnosti da istovremeno obezbede posao za najmanje 30 posto zaposlenih. U tom slučaju radnici koji su na „privremenom čekanju na posao“ imaće pravo na nadoknadu plate u iznosu od 80% osnovice zarade, a taj iznos će nadoknaditi poslodavac i država u srazmeri 60:40 posto.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je i privremeno zatvaranje vrtića, škola i visokoškolskih ustanova u brojnim zemljama poput Grčke, Mađarske, Slovenije, Albanije, Severne Makedonije, Republike Srpske i u nekim delovima Hrvatske.

Grčka Vlada je uvela mere pomoći kako preduzećima, tako i roditeljima koji rade. Tako će u državnom sektoru plate biti pokrivene u potpunosti, a u privatnom će država pokriti jednu trećinu, a poslodavac je dužan da plati ostatak.

Vlada Severne Makedonije, u kojoj će obdaništa, škole i fakulteti biti zatvoreni do 24. marta, oslobodila je radnih obaveza po jednog roditelja dece do deset godina, do ponovnog otvaranja zatvorenih ustanova.

Sprečiti zloupotrebe epidemije od strane poslodavaca

Ranka Savić kaže da će se na sastanku koji se očekuje razgovarati i o tim merama.

„Mi svakako nećemo imati inicijativu za zatvaranjem škola i vrtića, jer je ta mera na epidemiolozima. Međutim, ako dođe do toga sigurno da ćemo pokušati da naša država primeni mere koje je primenila Severna Makedonija, tim pre što se ne očekuje da će ova situacija trajati ne znam koliko meseci. Mislim da bi bilo socijalno odgovorno preduzeti takve mere i razmišljati o zaposlenima i njihovim životima i ekonomskoj situaciji“, primećuje Ranka Savić.

Ono što će sindikati posebno pratiti, kaže na kraju sagovornica Sputnjika, je da pojedini poslodavci ne iskoriste ovu pandemiju za nezaključivanje ugovora o radu, odnosno za otkaze, jer su se takvi primeri već pojavili u nekim evropskim zemljama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala