Cela Ruska Federacija odobrila ustavne izmene – Sve spremno za aprilsko glasanje

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaVojnici Crnomorske flote na prevremenom glasanju u Sevastopolju na predsedničkim izborima u Rusiji
Vojnici Crnomorske flote na prevremenom glasanju u Sevastopolju na predsedničkim izborima u Rusiji  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Adigeja je poslednja republika Ruske Federacije koja je u lokalnom parlamentu usvojila sve ustavne izmene predložene Moskvom, samim tim je sve spremno za sveopšte glasanje koje je planirano da bude održano 22. aprila.

Prethodno je sve ustavne izmene odobrila ruska Državna duma (Donji dom ruskog parlamenta), a zatim i Savet federacije (Gornji dom).

Izmene ustava podrazumevaju, između ostalog, nove socijalne garancije, kao i garancije očuvanja teritorijalnog integriteta i ruskog jezika, a pored toga i mnoštvo izmena u državnom uređenju kada je reč o Vladi, državnim činovnicima, kao i predsedniku.

Između ostalog, ustavne izmene omogućiće aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine.

Procedrua stupanja na snagu ustavnih izmena

Nakon što su svi regioni Ruske Federacije odobrili ustavne izmene, neophodno je to da potvrdi Ustavni sud.

Ukoliko Ustavni sud da zeleno svetlo, predsednik Rusije raspisaće sveopšte glasanje koje je planirano da bude sprovedeno 22. aprila.

Na glasanju mogu da učestvuju svi državljani Ruske Federacije stariji od 18 godina, a ta sreda, 22. april, biće proglašena kao neradni dan.

Centralna izborna komisija će zatim imati rok od pet dana da prebroji glasove i da ih objavi – neophodno je da preko 50 odsto izašlih izglasa ustavne izmene kako bi one stupile na snagu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala