Bez celivanja, samo naklon! Srpski vladika objavio savete za bogosluženja u doba korone

© Sputnik / Nebojša PopovićLiturgija u Sabornom hramu u Podgorici
Liturgija u Sabornom hramu u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop zahumsko- hercegovački Dimitrije uputio je savete sveštenstvu i vernicima u vezi sa širenjem koronavirusa uz molbu da ukoliko imaju simptome gripa ne dolaze na bogosluženja.

Vladika je rekao da  ono što treba da nas motiviše na oprez nije samo briga za sopstveni život, nego i odgovornost za dobrobit naših bližnjih. Kao što treba da se trudimo da se naša odgovornost i oprez prema ovoj pandemiji nikada ne pretvori u sejanje panike i straha među ljudima, tako i naša lična hrabrost i vera nikada ne smeju dobiti obrise drskosti. 

Ovo su i konkretni saveti:

1.    Rizičnim grupama – starijim osobama, osobama sa hroničnim oboljenjima kao što su srčane i plućne bolesti, osobama sa dijabetesom, bolesnicima sa malignim oboljenjima i onima čiji je imunitet na bilo koji način ozbiljno narušen, preporučujemo da u narednom periodu ne pohađaju bogosluženja. Isto važi i za osobe koje osećaju bilo kakve zdravstvene tegobe, uključujući i simtpome karakteristične za prehladu i grip (povišena temperatura, kašalj, glavobolja, malaksalost, otežano disanje i slično). Svi oni ostajući kod kuće neka molitvom budu povezani sa svojom braćom i sestrama u hramu. Svako ko želi da primi sveto pričešće može da se javi nadležnom parohijskom svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu.

2.    Sveštenici koji imaju bilo kakve simptome poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, malaksalosti, kijavice, otežanog disanja i slično da ne učestvuju u bogosluženju.

3.    Sveštenici neka neka blagosiljaju vernike verbalno i osenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta.

4.    Vernicima preporučujemo da ne celivaju ruke sveštenika, kao i da fizički kontakt sa drugim vernicima svedu na minimum. Uzimajuću u obzir savete lekara da ljudi koji se nalaze na javnim skupovima budu na međusobnom odstojanju od najmanje jednog metra, molimo da se gužve u hramovima za vreme bogosluženja što manje prave, a mala deca da što više vremena provode napolju ili izvan gužve. Sveštenici treba da se staraju da su hramovi za vreme bogosluženja što bolje provetreni a vrata i prozori što više vremena otvoreni.

5.    Vernicima preporučujemo da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju celivanjem nego samo naklonom. Sveštenicima nalažemo da osiguraju da se celivajuće ikone u svakom slučaju čiste odgovarajućim dezinfikujućim sredstvima što je češće moguće, kao i stvari koje se često diraju rukama kao kvake na vratima, stolice,  mesta za paljenje i uzimanje sveća i slično.

6.    Po završetku Svete Liturgije vernici neka ne uzimaju antidor (naforu) iz ruke sveštenika nego sami iz posude za antidor.

7.       U svemu ostalom molimo sve da se pridržavaju uputstava Svetske zdravstvene organizacije, nadležnih medicinskih ustanova i svojih porodičnih lekara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala