Amerika i EU diktiraju Prištini novo rešenje

© AP Photo / Matt DunhamGrafit na kom su zastave EU i SAD
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politički sukob Hašima Tačija i Aljbina Kurtija koji potresa Prištinu mogao bi da okonča dogovor Amerike i EU oko daljih poteza na Kosovu.

Podele u prištinskoj vlasti između predsednika i premijera privremenih institucija dosegle su tačku ključanja posle poslednjeg odbijanja Kurtija da se sretne sa Tačijem.

Da stvar bude teža po Kurtija, njegov koalicioni partner DSK i Isa Mustafa slede stav Sjedinjenih Američkih Država, a samim tim i Tačija,  dok aktuelni premijer Kosova ima podršku Evropske unije, to jest Nemačke kada je reč o (ne)ukidanju taksi što je uslov uslova da se obnove pregovori Beograda i Prištine. 

Amerika i EU mire Tačija i Kurtija 

Kakav može biti epilog otvorenog rata između Kurtija i Tačija i da li Srbija može da ima neku političku korist od toga?

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Darko Dimitrijević kaže:

„Kada je u pitanju sukob između Kurtija i Tačija, ne bih potcenjivao Tačija. On je uspeo da prevaziđe mnoge prepreke u prošlosti što je i dokazao time da je na vlasti duže od deset godina.  Kurti ima ekstremne radikalne stavove ali i snažnu političku kredibilnost, s obzirom da ima većinsku podršku kosovskog stanovništva,“ kaže naš sagovornik.

Međutim, kako dodaje, podršku koju Kurti ima iznutra, ne važi i spolja, u  međunarodnom korpusu.

„Kurti je navukao bes i gnev Amerike tvrdoglavošću i fanatičnim stavovima da zadrži takse ili ih zameni recipročnim merama što sve blokira dijalog,“ dodaje Dimitrijević. 

Po njegovom mišljenju, epilog sukoba na relaciji Tači – Kurti je krajnje neizvestan. Ono što može vladu Kurtija da poremeti je deo Tačijevih ljudi kojih još ima u vladinom sistemu.

Ne mora da bude "pobednika"

„Iako je primetno neslaganje stranih predstavnika na Kosovu oko stavova Kurtija i Tačija ne mislim da među njima zbog toga može da dođe do političkih sukoba. Mislim da će i Nemačka i Amerika pronaći zajedničke tačke na kojima će insistirati kada je u pitanju  kosovski proces,“ veruje Dimitrijević.  

Drugim rečima, to što Amerika podržava Tačija, a Nemačka i EU, Kurtija po pitanju taksi ne znači da će jedna ili druga strana „pobediti“ jer će oba kosovska lidera morati da se povinuju toj zajedničkoj tački  Amerike i EU. 

„U suprotnom, ako Kurti ne bude popustio nije isključeno da na Kosovu imamo nove izbore,“ napominje Dimitrijević.

Ni opozicija u kosovskom parlamentu nije jedinstvena po pitanju hitnog i bezuslovnog ukidanja taksi, a najglasniji je bio Kurti, koji tvrdi da ni nakon ukidanja taksi bez mera reciprociteta, dijalog sa Beogradom neće biti nastavljen. On tvrdi da predsednici Srbije i Kosova imaju "tajni dogovor" o konačnom sporazumu, kao i da je Tači to potvrdio tokom boravka u Vašingtonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala