Ako ne bude novih šokova, Rusiji ne preti recesija

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin sa članovima Vlade
Vladimir Putin sa članovima Vlade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sitauacija izazvana epidemijom koronavirusa i padom cena nafte nesumnjivo utiče na rusku privredu, ali recesije ne bi trebelo da bude, poručio je vicepremijer Andrej Belousov.

„Rizici uvek postoje, ali ako se očuva status-kvo, ako ne bude dodatnih podsticaja, mislim da nam recesija ne preti. Možda nećemo dostići takve parametre rasta koje bismo želeli da vidimo, ali prema preliminarnim pokazateljima, ostajemo na pozitivnim vrednostima“, rekao je novinarima Belousov.

Šef Računovodstvene komore Aleksej Kudrin juče je rekao da u slučaju da cena nafte bude na nivou oko 35 dolara po barelu rast ruske ekonomije ove godine može da bude oko nule i da postoji opasnost od pada. On, međutim, očekuje da cena nafte dostigne cenu od 40-45 dolara po barelu.

Ministar finansija Anton Siluanov smatra da ne može biti recesije ove godine. Zvanična prognoza rasta BDP za 2020. Godinu, koju je iznela vlada, iznosi 1,9 odsto.

Belousov ne isključuje mogućnost obnavljanja sporazuma OPEK plus

Govoreći o cenama nafte koje su u padu posle kraha Sporazuma o smanjenju proizvodnje, Belousov je naveo da postoji verovatnoća rasta tih cena u slučaju da se Sporazum obnovi.

„Sve je moguće, koliko znam, kontakti postoje“, rekao je on novinarima.

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Od 1. aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK plus. Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja koronavirusa.

 Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak 6. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 1. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju. Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala