Putin i Erdogan zadovoljni: Drastično smanjenje tenzija u Idlibu

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom i tom prilikom izrazili zadovoljestvo drastičnom deeskalacijom tenzija u Idlibu, saopšteno je iz Kremlja.

Kako se navodi, predsednici su razgovarali i o drugim pitanjima koja su bila predmet sastanka Putina i Erdogana u Moskvi 5. marta.

Istovremeno, lideri su saglasni da je neophodno da se nastavi rad na nivou ministarstava odbrane dve zemlje kako bi su primirje u Idlibskoj zoni deeskalacije poštovalo i u budućnosti.

Kremlj navodi i da je telefonski razgovor inicirala Rusija.

Zaharova potvrdila: U Idlibu se poštuje primirje

Režim prekida vojnih dejstava u sirijskoj provinciji Idlib koji su dogovorile Rusija i Turska generalno se poštuje, potvrdila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U praktičnom smislu, dodatni protokol uz konačni memorandum potpisan 17. septembra 2017. godine omogućio je da se 6. marta prestane sa borbenim dejstvima na postojećoj kontakt-liniji u zoni deeskalacije“, rekla je ona. „Ovaj režim se uglavnom poštuje. To pomaže da se značajno stabilizuje situacija u Idlibu“, dodala je ona.

Zaharova je dodala da se već radi na obnavljanju saobraćaja na auto-putu M4.

„Nastavljaju se kontakti između ministarstava odbrane Rusije i Turske kako bi se osigurala primena postignutih sporazuma“, dodala je Zaharova.

Kako je u sredu saopštio načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontra-admiral Oleg Žuravljov, tokom proteklog dana nije registrovano granatiranje ilegalnih oružanih grupa pod kontrolom Turske. Prema njegovim rečima, zabeleženo je osam granatiranja naselja provincije Latakija i Alep sa položaja terorističkih organizacija Islamska partija Turkestana, Adžnad el Kavkaz i Nusra front.

Rusko-turski sporazum oko Idliba

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Teroristi su sat vremena pre stupanja na snagu rusko-turskih sporazuma započeli intenzivne artiljerijske napade kako duž autoputa M5 (Damask-Alep), tako i duž obilaznice. U napadima je najmanje pet vozila bilo uništeno.

Podsetimo, situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala