Sirija: Ako oslobodimo naftna polja od okupacije SAD, uspećemo da obnovimo ekonomiju

© AFP 2023 / AFP PHOTO / HO / KURDISTAN 24Američka oklopna vozila pored naftnih bušotina u Siriji
Američka oklopna vozila pored naftnih bušotina u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD kontrolišu sva naftna polja na severoistoku Sirije, oslobađanje tih naftnih bušotina od američke okupacije doprineće obnavljanju sirijske ekonomije, izjavio je ambasador Sirije u Rusiji Rijad Hadad za televiziju „Rusija 24“.

„Amerikanci se sada zaista nalaze na severoistoku zemlje i kontrolišu sva naftna polja, oni prosto kradu našu naftu. Ako uspemo da oslobodimo te objekte od američke okupacije, to će zasigurno odigrati veliku ulogu u obnavljanju naše ekonomije“, rekao je ambasador.

Nedavno je o tome govorio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je optužio SAD da bez ikakvog stida krade naftu iz Sirije, ujedno i sankcijama brane Siriji da kupuje ovaj energent za svoje potrebe.

Zapad veštački stvorio problem sa Kurdima u Siriji

Problem sa Kurdima u Siriji su veštački stvorili Zapad i Amerika i on se nastavlja da se podgreva, rekao je ambasador.

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Sirije u Rusiji Rijad Hadad
Sirija: Ako oslobodimo naftna polja od okupacije SAD, uspećemo da obnovimo ekonomiju - Sputnik Srbija
Ambasador Sirije u Rusiji Rijad Hadad

„Ja u suštini ne vidim u Siriji nikakav poseban problem sa njima, o kome se tako mnogo govori. Taj problem je stvoren na veštački način zahvaljujući zapadnim zemljama i Americi. Kurdi su sastavni deo našeg naroda. Svi narodi i sve etničke grupe koje žive na teritoriji Sirije jednake su pred našim zakonom, tako da ne vidim neki poseban problem“, izjavio je ambasador.

Turska ne poštuje sporazume

Govoreći o sporazumima iz Astane i Sočija, Hadad je istakao da ih Turska ne poštuje, te je Sirija primorana da se sama bori protiv terorista uz pomoć saveznika.

„Danas vidimo da teroristi ignorišu te sporazume. Oni napadaju položaje sirijske i ruske vojske, takođe u bazu Hmejmim, a Turska, kao država-garant astanskog procesa ne poštuje te sporazume. Što se tiče sporazuma iz Sočija, prošlo je već godinu i po dana a Turska još uvek nije razdvojila teroriste i takozvanu mirnu opoziciju. Turska je takođe trebalo da oslobodi trase M4 i M5 između Damaska i Alepa i Latakije, ali ništa od toga nije učinjeno“, istakao je ambasador.

On je dodao da je Sirija uz pomoć saveznika uspela da oslobodi oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije u tim delovima zemlje.

Sporazum Putina i Erdogana može biti dobar za Siriju

Međutim, sirijski ambasador je ocenio da se sporazum Rusije i Turske ipak može pozitivno odraziti na situaciju u Siriji.

„Što se tiče protokola (zaključenog između Rusije i Turske), nama u Siriji je jasno da on sigurno može imati pozitivan uticaj na situaciju u Siriji, na stanovništvo zemlje, kao što je rekao naš predsednik Bašar el Asad u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom odmah nakon potpisivanja sporazuma“, istakao je ambasador.

Sirija zahvalna za pomoć u borbi protiv terorizma

Hadad je u inervjuu takođe rekao da je Sirija zahvalna Rusiji, Iranu, Kini i drugim zemljama na pomoći u borbi protiv terorizma.

„Međunarodna zajednica mora da podrži našu zemlju u borbi protiv terorizma. Oni moraju da se saosećaju sa našim narodom. Pre svega zahvaljujemo vašoj zemlji, Rusiji, ali i Iranu, Kini i drugim zemljama“, zakključio je ambasador.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala