Rusija poručuje OPEK-u: Nismo mi inicirali povlačenje iz sporazuma

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK
OPEK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije bila inicijator povlačenja iz sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin na sednici kabineta.

„Naftna tržišta se nalaze pod uticajem negativnih događaja, kao što su pandemija koronavirusa i odluka zemalja Organizacije izvoznika nafte da se povuku iz sporazuma o smanjenju proizvodnje. U vezi s tim želeo bih da naglasim da mi nismo bili inicijatori povlačenja iz ovog sporazuma”, naglasio je Mišustin.

Prema njegovim rečima, Moskva je, nasuprot, predložila da se postojeći sporazum produži najmanje do kraja drugog kvartala ili na godinu dana, između ostalog i da se ne bi komplikovala situacija s širenjem koronavirusa.

„Naš stav je bio apsolutno proveren i opravdan, jer se potražnja za energentima već smanjila zbog usporavanja svetske ekonomije i smanjenja obima međunarodne trgovine”, izjavio je Mišustin.

Pored toga, kako navodi ruski zvaničnik, niske cene nafte i slabljenje rublje stvaraju ne samo rizike, već i mogućnosti za rusku ekonomiju.

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Rusija poručuje OPEK-u: Nismo mi inicirali povlačenje iz sporazuma - Sputnik Srbija
Sedište OPEK-a u Beču

„One su, pre svega, povezane s programima zamene uvoza. To je već dalo svoje rezultate. Sada radimo na dodatnim merama produbljivanja zamene uvoza u industriji, poljoprivredi, a proširujemo i mogućnosti izvoza visokotehnoloških proizvoda”, istakao je ruski premijer.

Podsetimo, članice OPEK+ prošle nedelje nisu se dogovorile ni o izmeni parametara sporazuma, ni o njegovom produženju. Zbog toga je došlo do velikih promena na naftnom tržištu, a u ponedeljak su cene nafte pale i 30 odsto.

Sporazum OPEK plus

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal Savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Kako je ranije podsetio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, postojeći sporazum ističe 1. aprila 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala