Premijer Rusije: Pretnja od koronavirusa svedena na minimum

© Press-služba Departamenta zdravoohraneniя goroda Moskvы / Uđi u bazu fotografijaMedicinski radnici u zaštitnim odelima na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi
Medicinski radnici u zaštitnim odelima na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pretnja od širenja koronavirusa u Rusiji svedena je na minimum, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.

„Sve mere koje smo pripremili su pažljivo proverene i opravdane“, rekao je Mišustin. On je podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sinoć objavila pandemiju koronavirusne infekcije.

Premijer je naveo da vlasti Rusije preduzimaju mere kako bi se sprečila zaraza. Izvan granica zemlje je opasna situacija, istakao je on.

Šef ruske vlade takođe je zamolio državljane Rusije da razumeju preventivne mere protiv koronavirusa koje se preduzimaju na saveznom i regionalnom nivou.

„Za nas je najvažnija zaštita naših ljudi“, objasnio je Mišustin.

On je dodao da je Vlada Rusije spremna za različita scenarija situacije sa koronavirusom.

Pandemija koronavirusa

U sredu je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da narednih dana očekuje porast broja smrtnih slučajeva u zemljama pogođenim virusima.

U svetu je do sada obolelo više od 125.000 osoba, preminulo je 4.638 ljudi, a ozdravilo 68.266. U Srbiji je do zabeleženo 19 slučajeva oboljevanja. Situacija u Italiji je sve ozbiljnija. Premijer te zemlje najavio nove mere.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično dobio naziv KOVID-19.

Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Koronavirusi (porodica Coronaviridae) su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica. 

Najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19 čitajte na Sputnjiku.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala