Poljski ministar za poboljšanje odnosa sa Rusijom

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Poljske
Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič izjavio je o značaju poboljšanja odnosa sa Rusijom, izrazivši nadu da će zemlje uspeti da nađu zajednički jezik.
„Poljska i Rusija su susedne zemlje i između naših politika i društava treba da postoje normalni odnosi. Sada se ti odnosi ne mogu nazvati dobrim, napeti su, ali mi bismo želeli da ih poboljšamo“, rekao je Čaputovič u intervjuu za RBK.

Čaputovič je naglasio da je zainteresovan za sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. On smatra da bi sastanak sa ruskim kolegom mogao da se održi na ministarskom sastanku Saveta Evrope zakazanom za maj.

„Još uvek ima vremena za postizanje dogovora“, rekao je poljski ministar.

Prema njegovim rečima, Varšava se nada da će obnoviti saradnju sa Moskvom u izučavanju istorije, obraćajući pažnju na činjenicu da ovaj rad ne bi trebalo da postane talac pokušaja da se od istorije napravi propaganda.  

Poljski ministar je primetio da Poljska ne postavlja Rusiji nikakve uslove za početak dijaloga o istorijskom pomirenju. Diplomata je istakao da postoji potreba da se smanji intenzitet istorijskih sporova, predlažući da se profesionalnim istoričarima pruži prilika za proučavanje dokumenata i verifikaciju izvora.  

Ranije je Čaputovič izjavio da je Sovjetski Savez odigrao vodeću ulogu u pobedi nad fašizmom. On je naglasio da se Varšava slaže sa stavom Moskve o doprinosu SSSR-a u završetku rata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala