Kremlj: Učešće Putina na izborima 2024. zavisi od niza faktora

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učešće predsednika Rusije Vladimira Putina na izborima 2024. godine zavisiće od niza faktora, uključujući i situaciju u svetskoj ekonomiji, posledica koronavirusa i sukoba, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Situacija u svetu je dobro poznata. Ona je vrlo burna, da ne kažemo izuzetno turbulentna. Mnoge države sveta, a posebno naša zemlja, nalaze se u vrlo nestabilnoj situaciji. Zato su u ovakvim teškim godinama neke zemlje donosile odluku o mogućnosti da aktuelni predsednik ostane i dalje na svom putu. O tome je govorio Putin u svom govoru. Ovih teških godina upravo stabilnost vlasti, čvrstina vlasti, doslednost vlasti i imaju ogroman značaj. Upravo time se i vodila (poslanica Državne dume Valentina) Tereškova (predlažući amandman kojim se sadašnjem predsedniku omogućava da učestvuje na predsedničkim izborima). To je bio njen argument sa kojim se složio predsednik Putin“, objasnio je Peskov novinarima.

Na pitanje da precizira da li to znači da je Putin promenio svoj stav o broju predsedničkih mandata zbog situacije u svetu oko Rusije, portparol predsednika je odgovorio potvrdno.

Takođe je objasnio da pod turbulencijom i nestabilnošću smatra koronavirus, koji već sada ima duboke posledice za svetsku ekonomiju.

„To je generalno skup naznaka moguće recesije koja bi se mogla nazirati na horizontu ─ globalne ekonomske recesije. I ukupnost regionalnih sukoba koji takođe imaju uticaja. To su postupci raznih zemalja koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, uključujući i one usmerene na uvođenje restrikcija prema trećim zemljama“, naglasio je Peskov.

On je dodao da je „situacija celog sveta postala manje stabilna“ u poređenju sa periodom kada je Putin prvi put postao predsednik.

Peskov je, takođe, rekao da Putin još uvek nije pominjao svoju kandidaturu za izbore 2024. godine i da je naglasio da pre toga predstoji još mnogo vremena i napornog rada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, obraćajući se u utorak poslanicima Državne dume, nazvao nesvrsishodnim predlog da se iz Ustava isključi ograničenje broja predsedničkih mandata. Šef države, pri tome, smatra da je amandman o mogućnosti da se aktuelni predsednik kandiduje na novim izborima moguć, ali da je neophodna procena Ustavnog suda. Potom je Državna duma na plenarnom zasedanju usvojila nacrt zakona o izmeni ustava, uključujući i amandman poslanika iz Jedinstvene Rusije Valentine Tereškove, kojim se aktuelnom predsedniku omogućava da učestvuje na predsedničkim izborima.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala