Kijev raskinuo ugovor o zemljištu za novu rusku ambasadu, ne treba im u narednih hiljadu godina

© Sputnik / Alekseй Vovk / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Kijevu
Ambasada Rusije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradski savet Kijeva raskinuo je ugovor s ruskom amabasadom u tom gradu o zakupu zemljišta na kojem je trebalo da bude podignuta nova zgrada ruskog diplomatskog predstavništva.

Kako navodi ukrajinska agencija Ukrinform, a prenosi RIA, ugovor se ne odnosi na zemljište na kojem se sada nalazi diplomatska misija Rusije, već na parcele za novu ambasadu, konzulat i rezidenciju ambasadora.

Ugovori su iz 2017. godine, a odluku saveta potvrdio je i njen inicijator, poslanik nacionalističke partije „Sloboda“ Jurij Sirotjuk.

„U sledećih hiljadu godina nije nam potreban objekat za rezidenciju ruskog ambasadora, novu ambasadu i konzulat zemlje-okupatora“, napisao je on Fejsbuku.

Predstavnici ruske ambasade ističu da nisu znali da će to pitanje biti na dnevnom redu sednice gradskog saveta i da su o svemu saznali iz medija.

Trenutno, pravnici ambasade sada izučavaju legalnost odluke.

Inače, radi se o tri parcele u istorijskom delu Kijeva, koji su dati Rusiji 1998. godine na korišćenje 49 godina.

Trenutno se ambasada Rusije nalazi u zapadnom delu ukrajinske prestonice.

Rusija i Ukrajina su povukle ambasadore 2014. godine. Na čelu diplomatske misije Rusije u Kijevu sada je privremeno poverenik Aleksandar Lukašik.

Ukrajinske vlasti su nebrojeno puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove zemlje, a u januaru 2015. Vrhovna rada je usvojila dokument u kojem je Rusija proglašena „zemljom-agresorom“.

Moskva optužbe odbacuje i smatra neprihvatljivim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala